Skoter runt på Svalbard

Jag är helt överväldigad. Idag körde jag minst 11 mil på skoter i den mest spektakulära natur jag upplevt.  Genom dalar och med berg och glaciärer på sidorna kändes det som jag körde genom en drömvärld. 

Hundspann som passerar jakthytte. Ser ni den? Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Dock med isbjörnar runtomkring som gör oss uppmärksamma och utrustade med gevär, gps och satellittelefon för säkerhets skull. Renar längs hela vägen. Små och vindbitna äter de vad de kommer över. 

Snöskoter på solsidan. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Vi passerar Fredheim, den jakthytte som Wilheim Nøis bodde i året runt. Sannerligen vad vi kan kalla “salt gubbe”. Blickar ut över den otroliga utsikten. Ser den krympande glaciären längre bort. Tänker på att nu är det dags för handling. Har turen att få träffa den kända naturfotografen Asgeir Helgestad som förhandsvisar sin nya dokumentär från Svalbard om isbjörnarna. Hans redogörelse för hur fort isen smälter är skrämmande och skapar eftertanke. Isbjörnar behöver naturligtvis is då de mest äter säl och lever större delen av livet på isen (när den finns). Hur får vi stopp på klimatförändringarnas snabba framfart innan det är för sent?

Gott natt från midnattssol kl 01.00 på natten! 


Nederst: Den lilla jaktstugan på Fredheim. Runt hörnet den smältande glaciären.