Att få inspiration och drivkraft när man driver eget företag

Hur får man inspiration till nya saker, hur utvecklas man och vad får man drivkraften från när man driver eget? Häromdagen mötte jag en person som uttryckte beundran att jag orkar driva eget och “sköta allt själv”. Till att börja med – Det går upp och ner på vägen…

Det finns gupp, det finns uppförsbackar där du får kämpa som aldrig förr och nerförsbackar där du kan vila, njuta och fira delmål.

Och jag har lärt mig massor av mina misstag genom åren. För mig är det livsviktigt att ägna tid emellanåt till att tanka inspiration och få extra drivkraft. För andra kanske det inte alls är lika viktigt. Men mina tre bästa tips för inspiration och drivkraft till dig som behöver fylla på reserverna är dessa;

1. Omge dig med personer som ger energi

Energitjuvar finns det gott om och de slukar din energi som ett svart hål och upptar ofta mycket tid. Tid som du kan fokusera på att driva ditt företag framåt. Lär dig upptäcka vilka personer som fungerar som “energigivare” och håll fast vid dem.

2. Lär känna var, vad och vem du får inspiration av

Oavsett bransch måste man driva sitt företag framåt. Få nya idéer, inspiration. Finns det en plats eller en person som inspirerar till nytänk och utveckling av både dig och ditt företag? Ibland kan det vara svårt att komma på var eller vem som har den inverkan på dig. Åk dit eller träffa den personen eller nätverket.

3. Sök bland helt andra branscher än din egen. Och i andra länder.

Att söka inspiration och drivkraft i samma bransch som du arbetar inom ger sällan samma utmaning och nytänk som när du upptäcker en helt ny bransch. Finns det en bransch du är nyfiken på? Kontakta någon som finns i den. Hur då? Fråga företagare direkt! Vad är det värsta som kan hända? Personen säger nej. Och ja, då frågar man nästa person. Våga be om hjälp… Och i andra länder! Som ni vet som följt mig genom åren är jag som mest kreativ, får mest inspiration när jag byter miljö. Helst till andra kulturer där man får spegla sin egen livsstil, se hur de länderna valt att lösa vissa saker. Hur långt framåt (eller bakåt) har de kommit vad gäller det du arbetar med?

Samtliga foton: Johanna Hulander, Joel home.

Och till sist! Läs böcker. Det är något jag alltid kommer att göra som ger både avkoppling och nytta. Just nu bläddrar jag i Joseph Dirands bok “Interior” för inredningsinspiration, faktaläser Johannes Hansens nya bok “Tough love” samt boken “Värsta bästa nätet” för oss som har barn som lever sina liv till stor del på sociala medier (oavsett vi vill eller inte) av Maria Dufva. Lästips alla tre!