Att renovera gamla gårdar

Det är en speciell känsla att ha en gård från slutet av 1700-talet. Det är ett hus med själ. Allt passar inte det gamla huset.
Bergsmansgården

Det finns en så lång historia och man har så klart renoverat sönder en del under åren, men ändå behållt kaminer, kakelugnar och rumsindelningen. Kammaren och salen är kvar. En del handblåst glas i mängderna av rutor. Takmålningen i salen är tyvärr borta. Och originalskåpen i köket är utrivna och ersatta någon gång på 50-talet. Men allt har sin charm. Och det är svårt att veta när det är rätt att riva ut det befintliga och ersätta med nytt. När modern standard börjar kännas nödvändigt. Nu har vi dock påbörjat en process att göra om kök och badrum. Det kommer att ta lång tid. Och oj, vad det är svårt att hitta hantverkare som kan byggnadsvård OCH inte kostar skjortan… Allt material kostar också mycket mera än det som finns i traditionell bygghandel. Tacksam för Gysinge Byggnadsvårds böcker! Lästips! Vi skyndar långsamt men förhoppningsvis åt rätt håll.

Nu sover alla tillsammans i det jättestora sovrummet med fyra fönster i tre väderstreck. Med öppet fönster! Barnen sover längs med en vägg i varsin säng bredvid kakelugnen.

Barnrum

Imorse vaknade jag till en hel parad som ”någon” ställt upp när vi sov…

Sonny Angels

Foto: Johanna Hulander, Joel home.