Balkongliv

Tillbaka i Stockholm. Det är april och dags att börja använda balkongen ofta med start nu i helgen. Jag erkänner att den lätt blir ett utelager på vintern (jag låtsas inte se röran då), men när värmen kommer åker det som inte hör till balkongliv upp på vinden för oss som bor i lägenhet.

Några enkla tips och råd från mig som gillar odling och att omge mig med mycket växter – fokusera på några få stora krukor eller lådor om du liksom vi har sommarställe eller är borta stora delar av sommaren. Annars blir det ett fasligt vattnande…

Mitt andra råd är att huvudsakligen satsa på perenner som kommer åter år efter år. När våren kommer börjar du vattna lite mera (du kan behöva vattna på vintern också om det är en varm vinter) och lägga på ett lager ny jord kompletterad med ekologisk gödning – voilà! Komplettera med några få kortblommande plantor som t ex violer eller penséer nu på våren. En bit på sommaren börjar de ofta se lite rangliga och trista ut och då kan man lyfta ur dem och sätta in någon annan växt t ex kryddväxt eller någon sommarblomma. (Se min plantering nedanför där jag har en bas av plättar på tråd och just nu några krukor med påskliljor som du hittar på de flesta mataffärer för en tjuga styck). Om någon vecka lyfter jag ur dem och tar med till sommarstället där de åker ner i rabatterna för att blomma där nästa år). 

#outdoor#uteliv#trädgård#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Råd tre – Fråga handelsträdgården om tips för vilka växter som passar din uteplats bäst. Här lönar det sig att åka till en riktig trädgård där det finns kunnig personal att fråga. De kanske till och med har egna odlingar anpassade till det svenska klimatet. 

#outdoor#balcony#balkong#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

 Råd fyra – Plantera sådant du kan äta. Vinbärsbuskar t ex fungerar bra som perenn. Komplettera med en samling kryddväxter som persilja och gräslök som också kan övervintra om man har tur. Ringblommor är tåliga blommor som både är vackra och ätbara. 

Trevlig fredag!

]]>