Bygga nygammalt

Att renovera och bygga nytt i gammalt hus är spännande. Det blir liksom nygammalt. Det här huset har en tydlig egen stil och känsla som gör att vi gärna vill göra en tillbyggnad som smälter in och känns som den alltid funnits där. Därför blir det något som liknar det här.

Pappa skissade fram ett förslag. Idag har vi en utbyggnad som täcker halva huset.

Hur påbörjar man ens arbetet med att bygga ut? Först och främst har vi ju noggrant listat vad det är vi saknar för funktioner i nuvarande hus och därefter utvärderat om vi verkligen måste bygga ut eller om vi kan renovera befintliga ytor. I mitt arbete med Inredningspodden har jag intervjuat både Robert Danielsson och Erika Åberg som båda har sunda idéer kring byggnadsvård. Och påverkade av dem så kom vi fram till att vår till stor del orörda gård skulle få vara kvar i sin tidskapsel och så skapar vi en ny del med modern standard i form av kök, badrum och maskinrum.

Vi bestämde oss också för att vi ville använda så naturliga material som möjligt eftersom allt i det övriga huset består av trä, timmer, spån och näver…

I somras letade vi förebilder och utbyggnader vi tyckte om. De visade sig vara ganska få. Men på Gysinge Byggnadsvård hittade vi den här utbyggnaden där till och med huset påminner om vår bergsmansgård.

Efter att ha fått klart en krav-lista vände vi oss till en arkitekt för att ta fram ett förslag på hur vi bäst får plats med allt på den här givna ytan som begränsas av borrhålet till vårt vatten på ett sätt som passar med huset. Och för att få en ritning som byggaren kan utgå från.

Den processen pågår just nu och jag kommer att dela med mig av stegen här på bloggen men även på Instagram där du kan se lite köksinspo som snurrar i mitt huvud just nu.

Hör gärna av dig med tips och råd eller hejarop under det här byggåret som väntar!

Trevlig kväll!