Dagens guldkorn

Det är lite känslan av att gå in i en skattkammare när man besöker pressvisningarna till vårens auktioner. Stockholms Auktionsverk fokuserar på några få saker där deras experter och inbjudna berättar djupare om vissa föremål. Idag var fokus på Uppsala-konstnären Bror Hjorth då auktionsverket bjuder ut tavlan ”Vårkväll på Flustret” till försäljning nästa vecka. Han målade sådant han älskade med realistiska färgstarka motiv och Flustret i Uppsala var ett ställe. Dåtidens ”Let´s Dance”. Missa inte museet i Uppsala!

#brorhjorth#konst#art#inredningsblogg#joelhome Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Mitt personliga guldkorn är skåpet i jakaranda och silver designat och tillverkat i Sverige 1937 av en annan Hjorth – möbelarkitekten Axel Einar. Så välarbetat med material av högsta kvalitet och så klassiskt att det smälter in i en mängd olika inredningsstilar. Man tröttnar aldrig helt enkelt. Tror jag… Men det finns andra skåp av hög kvalitet med betydligt lägre prislapp om man inte är beredd att ge 125 000 – 150 000 kronor, t ex Yngve Ekströms skåp.

#axeleinarhjorth#möbler#vintageinredning#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Axel Einar Hjorth hade en ovanligt bred repertoar med allt från vad jag kallar ”sportstuge-furu-möbler” (rejäla stilrena möbler utan onödigt krafs) till påkostade mörka praktskåp (med massor av krafs). Här nedan furumöbler med en annan favorit – keramikern Hans Hedberg och hans naturtrogna frukter som han tillverkade i den lilla bergsbyn Biot i södra Frankrike.

#hanshedberg#axeleinarhjorth#möbler#swedishdesign#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Och jo, det här fiskhuvudet sällar sig också till skaran favoriter :). För det är udda och kul…

#skulptur#keramik#fiskhuvud#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Sist men inte minst denna kväll, den runda trasmattan i jeansfärger designad av Märta Måås Fjetterström 1934. Fin då, lika fin nu. Prisvärt hantverk!!! 

#märtamååsfjätterström#matta#rug#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

]]>