Vår och odling på liten yta

Idag steg temperaturen till nytt rekord på balkongen. Innan jag fick ryggskott igår (tur man har en foam roller och liniment hemma) hann jag påbörja vårstädning och planering inför årets odlarsäsong på balkongen. (Och så förodlar jag till trädgården på landet).

Givna för årets balkong är de träd som fått stå i halvdrag och stört alla som försökt ta sig ut på balkongen. Allt för att träden ska må bra. Banne mig om de inte överlever sista rycket innan utflytt… Olivträd, apelsinträd och fikon.

Givet är också luktärter (kommande podd-gästen Hanna Wendelbo har gett mig många tips som gör att jag är fast i det odlandet år efter år. Och det finns mängder av sorter… För första gången ska jag även ge mig på jätteverbena, bara för att de blir så höga och buskiga, finns de enbart i lila måntro?

Chokladblomma lyckades jag så från frö, dock stod de i praktform precis innan frosten kom på landet så i år är jag tidigare med den sorten. Doften av choklad var värt allt arbete!

Från landet tog jag med en rabarber-knöl och satte i en kruka lite undanskymd på balkongen i höstas. Några vattendroppar då och då har gjort att den överlevt. Har satt en upp och nervänd hink ovanpå krukan så att den får det varmt och skönt. På någon vecka blir det rabarberpaj skulle jag tro.

 Ungefär så här ser den på balkongen ut nu. (Det här ovan är från landet förra året).

Vårstämning med lökar i zinkbaljor

I veckan ska två zink-baljor fyllas av lökväxter på balkongen. Blandar krokus, påskliljor med någon tulpanlök, någon kruka gräslök och några riskvistar som jag fått av mamma. Bildar ett bra stöd mot blommorna när de börjar bli rangliga. Tips! Kasta inte överblommade lökar utan plantera ut dem. Nästa år kommer de upp igen.

Förra året skrev Maria Soxbo om vår balkong för TT. Kommer ni ihåg? Ska leta rätt på en länk för i artikeln bjuder jag på en del tips jag samlat på mig genom åren med trädgård och balkong.

Inspiration

Så här ser trädgården ut utanför mitt gym. En takträdgård mitt på Östermalm där tanken är att odlingarna ska ge grönt och blommor till restauranger i närheten!

Och så här ser vår balkong ut snart. En liten soffa för kaffe och bokläsning omgiven av växter – både ätbara som tomaterna och några endast för att de är fina.

Fröer som jag köpte på Carl Larsson-gården med solrosfrön ska också för-sås.

Och till sist – trädgården på landet med mina ständiga perenna följeslagare… Stockrosorna som ser ut som balettkjolar. Favoriter!

Nygammalt för i år? Eterneller! 80-talets torkade favoriter är tillbaka i ny tappning. Jag ska testa att odla klassikern i sommar.