Dalarnas bästa smultronställen

Jag lovade ju att ge mina favoritplatser att besöka i Dalarna. Sedan tilltog smärtan i axeln så mycket att jag fick lov att åka till Stockholm för att kontrollera att inget var trasigt. Och jo, den var lite trasig så det blev paus på bloggandet och smärtstillande tabletter. Plus att jag lovade Dr S att gå till doktorn när jag har ont – i tid…


Foto: Johanna Hulander, Joel home. Att unna sig godsaker när man har ont. Det är tradition!

Men här kommer nu mina bästa tips för er som känner för att turista i Dalarna – en weekend eller en vecka!

Matstopp

Med bil tar det cirka 1,5 timme upp till södra Dalarna från Stockholm. Är man sugen på snabbmat eller glass i gigantiska portioner – stanna till och beställ en vanlig portion på Lappens vägkrog i Hedemora (Ta av vid rondellen till vänster och sedan till höger). En portion räcker garanterat till två! Gör vilket barn som helst lyrisk… 
Vill du hellre äta nyttigare alternativ är Staberg trädgård & cafe ett trevligt alternativ cirka en mil innan Falun. Där finns en inspirationsträdgård i gammal stil som är värd ett snabbt stopp. 

Inne i centrala Falun finns restaurang Banken. Sedan är det samma gamla vanliga som i resten av svenska städer.

Leksand – konditori Siljan. Ett klassiskt konditori där man även kan luncha. Bredvid ligger pizzeria Bosporen med helt ok pizzor. 

 Tällberg – Den lilla byn stoltserar med 8 (!) hotell och de flesta har tillhörande restauranger. Den enda hotellrestaurang som just nu (det varierar) är bra är den som tillhör Åkerblads hotell. 

Rättvik – Big Street mitt inne i Rättvik är populärt med hamburgare och glass. För lunch – Stiftsgården med buffé! Vackert beläget vid Siljans strand och bredvid Sveriges vackraste kyrka. Där är jag både konfirmerad och gift! Ett stopp på Fricks konditori är en klassiker under hela året. Blivit lite sämre med åren men fortfarande bra. 

Furudal – Den lilla byn känd för naturen, fisket och hockeyskolan kan stoltsera med två bagerier varav ett är öppet året om. Men från mitten av juni till början av augusti kan man köpa smörgås och kokkaffe på Ärteråsens fäbodvall! 


Ärteråsens fäbodvall utanför Furudal. Historiens vingslag märks här. Var i fullt bruk fram tills på 50-talet. Foto: Johanna Hulander, Joel home. 

En levande fäbod med Sveriges största samling eldhus från 1600-talet. En kort promenad upp i en sagolik miljö med en fantastisk utsikt! Bra stopp för oss med barn. Högst upp på berget finns ett utsiktstorn.

Skattungbyn – På väg ut ur den vackra lilla byn “vid Björken som aldrig tappar löven”, klättrar en liten liten stuga på kanten av berget med en slående utsikt över hela dalaskogarna. Garanterat det mest speciella café-besöket. 


Mora – Har två mycket populära konditorier på gågatan. 

Sevärdheter 

 • Vi håller oss kvar vid Falun och bredvid Staberg ligger handelsträdgården Kniva Trädgård som drivs av de mediakända trädgårdsmästarna André Strömqvist och hans man Andreas Graveleij. Absolut värt ett stopp!


Foto: Kniva Trädgård.

 • Carl Larsson-gården. Ett måste för den som har det minsta konst- och inredningsintresse. Missa dock inte Stora Hyttnäs som granngården heter. Den är större och har en magisk trädgård ner mot ån. Ena sonen med examen i Botanik tog hand om gården till 1983 då han dog och lämnade gården till kommunen att ha som museum. Här kan man köpa kaffekorgar att duka upp i trädgården under juli! 


Foto: Stora Hyttnäs.

 • Övernatta i Tällberg! Vägen dit går över Sågmyra för att se de fina små byarna som kantar vägen någon mil innan Leksand. Inne i Leksand står skyltar mot Tällberg. Välj den vackraste som går via Sommarland och längs Siljan. Hotellen har relativt höga priser jfrt med utländska hotellpriser och flera av dem är i behov av renovering men här bor man för utsikten över Siljan och inredningen – ja den är i traditionell dala-stil – den modernare varianten. Det kliar i mina inredar-fingrar att få hjälpa till här!


Foto: Johanna Hulander, Joel home. Utsikt från Greens hotell i Tällberg samt rum med våningssäng för barnen. 

 • Åk gärna milen in till Leksand för att besöka Hemslöjden (Bortanför den finns en superfin ny lekplats!). En av få hemslöjdar som finns kvar. Den i Rättvik är också sevärd! På båda ställen finns dräktavdelningar.


Dräkterna används vid högtider som midsommar, dop, bröllop och begravning. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

 • Finaste promenadvägarna finns i Tällberg (byvandring), Rättvik (långbron) och Leksand (strandpromenaden). 
 • I Leksand finns Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru – Hildasholm. En herrgård belägen vid Siljan som är sevärd och mycket vacker. 
 • Zorn-museet – Inget Dalarna utan Zorn-gården inklusive museet! Öppet året om är huset i sig en verklig sevärdhet i samklang med konsten. En fin presentbutik i anslutning. 

För den som vill shoppa inredning tipsar jag om de här: 

 • Jobs Handtryck i Västanvik utanför Leksand. Allt sker enligt konstens alla regler! Riktigt hantverk.
 • Hemslöjderna! Falun, Leksand, Tällberg, Rättvik och Mora har alla en hemslöjd! Missa inte heller Falu Museums museishop (även en ok restaurang!).
 • Mikaela Willers keramik i Vikarbyn (mellan Rättvik och Mora har hon en liten butik) där man kan köpa andra sortering till lägre priser. Ett körtips är att köra längs Siljan över Sjurberg mellan Vikarbyn och Rättvik! Fina hus och vacker utsikt.
 • Nittsjö keramik. Har funnits i många år och nu uppskattas deras vackra krukor och vaser igen. Allt är inte vackert men som sagt – den nygamla kollektionen är jättefin. Allt handtillverkas i Nittsjö! Bara det nästintill unikt i Sverige i så stor skala. På sommaren kan man fika hemma på grannarnas underbara gård som är loppis och café!!! Missa inte.


Foto: Nittsjö keramik. 

 • Clas Ohlson? Nja, det är visserligen originalet och världens största finns i Insjön men nej.
 • Det bästa tipset är att stanna till i de små byarna där det står loppis och hantverk. Det är där man köper handstickade ullstrumpor, vävda trasmattor som håller för evigt, hembakat tunnbröd, eller tuttull, och kanske en riktigt gammal Nittsjö keramik som någon tröttnat på… För vem vill köpa något som alla andra har?