Elsa Beskows sagovärld på nytt sätt

I juni lanserade Design House Stockholm ett antal produkter med barnboksdrottningen Elsa Beskows vackra sommar-motiv. Några riktiga guldkorn är muggarna med motiv från bland annat ”Blomsterfesten i täppan”.

 Muggar med Elsa Beskow motiv från Design House Stockholm. #joelhome

Foto:  Design House Stockholm.

 Pelles äventyr i blåbärsskogen. #joelhome

Naturen var den stora inspirationskällan för Elsa Beskow och därför handlade barnböckerna ofta om besjälade blommor, bär, frukter eller svampar. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Blomsterinspiration genom rallar-rosor i Dalarna. #joelhome

Visst kan man få inspiration från dessa? Rallar-rosor…Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Elsa Beskow (1874-1953) var en ovanligt fascinerande kvinna som på slutet av 1800-talet utbildade sig på konstskola och både skrev och illustrerade ett stort antal barnböcker med naturen som utgångspunkt. Hon födde dessutom sex barn som ofta fick bli modeller till olika illustrationer. (Hennes mostrar och morbror var förebilderna till Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och farbror Blå). Trots att det i år är 60 år sedan hon dog är hennes böcker fortfarande populära genom de vackra bilderna och fascinerande sagorna. Vem minns inte ”Pelles skidfärd” eller ”Nu ska vi sjunga”-boken? Vi sjöng ur min mammas gamla tummade orangea exemplar. När de kom i nytryck för något år sedan köpte jag några av böckerna.

Och de här nya produkterna, formgivna av Catharina Kippel, blir säkert populära presenter till nya bäbisar och dop tillsammans med någon av de klassiska böckerna. Och till de som liksom jag är barnsligt förtjust i barnböcker…

]]>