En hyllning till hantverket

Idag har jag mött så många människor som arbetar med möbler och textilier som brinner. För hantverket. För skapandeprocessen. Låt mig ta ett axplock.

Med trötta fötter och tom mage landade jag i textilföretaget Svensson Markspelles monter som idag får utmärkelsen för bästa monter genom sitt sätt härliga sätt att bemöta kunder. Där fick jag samtala med Eva Larsson, designer på detta svenska familjeföretag. Och vilken glädje det är att få samtala med någon som varit med och tagit fram tygerna; som vet exakt vilka färgbad, färgsorter, varpar, trådar och material du håller i din hand.  Som det riktigt lyser i ögonen på när man talar om de olika kulörerna…

Svensson markspelles designer Eva Larsson på #2013sff.

Likaså träffar jag ägaren till textilföretaget Bogesunds. Ett familjeföretag som funnits i 80 år. Även här är det hantverkstraditonen som gäller och all produktion sker i Ulricehamn.

Textilföretaget Bogesund har funnits i 80 år. #2013sff 

Sedan går jag vidare till det småländska möbelföretaget Gemla som bland annat skapar sittmöbler i böjträ. Där står jag länge och lyssnar till konsten kring böjträ i framförallt ask som man böjer i formar under två dagar för att stolen ska få sin form. Lisa Hilland har designat en av deras nyheter i böjbar ask med detaljer i brons och läder från Tärnsjö. Det känns rent, naturligt och befriande rent från onödiga detaljer.

Gemla är en gammal småländsk möbelfabrik. #2013sff.

Lisa Hilland designar för Gemla. #2013sff.

Lisa visar även en nyhet i form av ett skåp och side board som hon designat för Galerie Pascale tillverkat av Snickarakademin. Och därmed blir hon min favoritdesigner under Stockholm Furniture Fair 2013! Vilken inredning hon designar…

Galerie Pascales nya möbler designade av Lisa Hilland. #2013sff.

När jag lämnar mässan för den här dagen tänker jag på hur många familjeföretag som jag träffat under dessa dagar. De har oftast en lång historia och sköter all design och produktion i Sverige. De har fortsatt tillverka trots att många andra aktörer stängt eller flyttat ut sin verksamhet utomlands.  Så dagens blogginlägg är en hyllning till er!

 

 

]]>