En imponerande dansk designsaga

Jag går lite vilse i Köpenhamn (utan kartfunktionen i telefonen). Som vanligt är det då jag hittar de bästa ställena och träffar de intressantaste människorna. Nu hamnar jag på en sidogata, går in på Marc Jacobs butik och genom fönstret ser jag en mycket vacker fastighet med ett fascinerande torn. Blicken vandrar ner och jag ser att det danska företaget Vipp har ett showroom i fastigheten. Givetvis måste jag besöka det.

Danska Vipps showroom visar kök och badrum i en vacker fastighet. #joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home

Det här showroomet visar hela Vipps sortiment inklusive köken som inte finns för visning i Sverige. Det är vackert, stilrent och hög kvalitet. Och det är en ovanlig kvinna med stark utstrålning som jag möter. Jette Egelund, som grundat det nuvarande företaget Vipp. När hennes pappa dog i början på 90-talet stod hon inför ett vägval. Antingen avveckla den lilla metallfabriken med en anställd som hennes pappa startat i slutet av 30-talet för att tillverka pedalhinkar med hög kvalitet och funktion eller ta över verksamheten och sluta som socialhandläggare i Köpenhamn. Jette valde det senare och flyttade tillbaka till sitt barndomshem och påbörjade det som idag är en framgångssaga.

Jette Egelund, tog över sin pappas verksamhet och utvecklade det till en dansk designsaga.

Foto: Johanna Hulander, Joel home

”Min pappa var ingen designer utan hantverkare och hade aldrig skrivit ner hur pedalhinken skulle tillverkas. All hans kunskap fanns i hans fingrar. Så med hjälp från en anställd var jag tvungen att lära mig hantverket från grunden. Många sena kvällar gick åt till att bocka metallskivor innan jag kröp till sängs i mitt gamla barnrum”, berättar Jette.

Men hon var fast övertygad om att pedalhinken skulle kunna säljas till privatpersoner och besökte de bästa design- och möbelbutikerna i Skandinavien för att få dem att köpa in produkten. Endast ett fåtal är intresserade men Jette ger inte upp. När Conran Shop i London till slut lägger en order till deras butiker i London och Paris vet hon att hon är på rätt väg.

Numera tillverkas också moderna kök i hög kvalitet. I svart och vitt.

Foto: Johanna Hulander, Joel home

Idag har företaget växt till ett framgångsrikt designföretag som tillverkar produkter med hög kvalitet för kök och badrum samt hela kök. I svart och vitt. ”Det är kök gjorda av metallstommar som man ska kunna arbeta i och inte behöva vara rädd för att de ska gå sönder”, säger Jette och slår till i köksbänken.

Till bords hos danska Vipp är det vackert och stilrent i grafiska färger. #joelhome

Vad är det då som Vipp kommer att satsa på härnäst, frågar jag. Jette ser lite hemlighetsfull ut och säger att det kan hon inte avslöja ännu. Hon är numera styrelseordförande i Vipp och barnen driver den dagliga verksamheten. Innan jag går tipsar hon mig om vad jag inte får missa i Köpenhamn. Och det gör jag inte heller. Mer om det framöver.

 

]]>