Guide för den inredningsroade – En inredningsdag till fots i Stockholm city

Det här är Joel homes bästa tips för dig som har en dag att spendera i Stockholm och vill se det bästa av ny, gammal och antik inredning.

1. Börja dagen med att äta frukost eller dricka en kopp kaffe på det relativt nyöppnade Scandic Grand Central bredvid Centralstationen, Kungsgatan 70. Fin och varm miljö inrett av Koncept med många designklassiker och nytänk.

2. Fortsätt Kungsgatan mot Hötorget där ROOM finns i PUB-huset högst upp. ROOM är som ett varuhus med nyproducerad inredning och vackra miljöer. Deras barnavdelning är särskilt inspirerande. För dig som istället vill besöka antikaffärer, fortsätter Kungsgatan till Upplandsgatan som består av många antikaffärer fram till Odenplan.

3. För dig som vill se mera ny trendig inredning, fortsätt till Hamngatan där Illums Bolighus huserar i tre plan precis bredvid Kungsträdgården. Mycket skandinavisk stilren inredning och en stor porslinsavdelning.

4. Efter dessa intensiva besök fortsätter du Hamngatan ner till nummer fyra. Det är dags att besöka 1800-talets mest moderna hem på 40 rum och kök – Hallwylska palatset. För dig som gillat TV-serien Downton Abbey är det här helt rätt ställe. Guidad tur rekommenderas.

5. Nu är du hungrig och då passar Berns Asiatiska, i Berzelii park, mittemot muséet, utmärkt. Lunch med fantastisk dessertbuffé för cirka 200 kronor. Sitt i matsalen och njut av den vackra miljön under magnifika ljuskronor från 1800-talet.

6. I grannhuset finns auktionshuset Bukowskis. Pågår visning, är detta ett givet besök.

7. Fortsätt din promenad ett stenkast bort till Svenskt tenn på Strandvägen. Numera en känd institution som skapades av Estrid Ericson redan på 20-talet. Intressant att besöka då butiken lyckats med konststycket att följa med i tiden trots att de hela tiden har sin bas i Josef Franks designade produkter. Imponerande skyltning och hög inspirationsgrad.

(För dig som fått nog av inredning är tipset att åka ut till Waldemars Udde med spårvagnen som passerar Strandvägen och njuta av utsikten i lusthuset längst ut mot vattnet).

8. Den inredningsroade väljer att promenera Nybrogatan mot Östermalmstorg. På vägen passerar du Fired Earth (engelskt kakelföretag med fina badrumsprodukter), Nordiska Galleriet, Afro Art och Östermalmshallen som är värt att passera igenom.

9. Korsa Östermalmstorg till Sibyllegatan. På nummer sex finns Modernity som säljer skandinaviska designklassiker från 1900-talet. Gå in och njut!

10. Gå vidare på Sibyllegatan där du mittemot finner Asplund med sin ljusa skandinaviska stil och fina produkter som säljs i eget namn. Längre ner på gatan har Rehns Antikhandel en så inspirerande butik att du gärna ställer dig och kikar in om det är stängt… En gammal biosalong som numera exploderat i färg och stilkrockande inredning genom antikaffären.

11. Det har blivit dags för en välbehövlig paus. Du har två val. För inredningsnörden är det givet att i förväg ha bokat kaffe och kaka på det lite hemliga hotellet Ett Hem beläget på Sköldungagatan 2. Den brittiska inredaren Ilse Crawford har där inrett ett hus från 1910 med tolv undersköna hotellrum där mixen av nytt och gammalt är genomgående. Efter detta besök svävar du tillbaka till stationen och njuter av resan hem.

12. Har du fått nog av inredning, gå ner en gata till vänster och du finner caféet Mocco på Nybrogatan 61, där du kan njuta av kaffe och bakverk medan du blickar ut över besökarna som ofta har hög trendfaktor. Därefter vandrar du ner till Hötorget, där du har nära till Centralstationen, och köper med dig en stor mängd blommor att ha med på resan hem… 

Lägg huvudet på kudden efter att ha gått igenom Joels guide till Stockholms bästa inredningsaffärer.

 

]]>