Halloween och sedan…

Det är Halloweens grande finale! Och jag läser min vän Helenas text om dess vara eller inte. För min del tycker jag att Halloween, med glimten i ögat, ger oss ett utmärkt tillfälle att prata om döden och allahelgonahelgen med barnen. Det mest naturliga som finns egentligen när vi alla vet att vi föds och att vi någon gång kommer att dö. Vad händer efter döden? Ja, den här högtiden ger oss ett tillfälle som sällan finns annars att prata om det. Och  genom att prata om det avdramatiserar vi döden för barnen. Det är ok att fråga om vad som händer efter att man dör. ”Blir man ett spöke då eller bara jord”, som någon nära frågade mig. Jag har arbetat inom vården från 13 år som lillvärdinna till vårdbiträde under studietiden på universitetet. Jag har sett döden på nära håll både då och inom familjen. Idag tände vi ljus i kyrkan för min farfar Joel (som är anledningen till att mitt företag heter just Joel) och bonusmorfar Kalle. Barnen tände också ljus för border collien Selma och gammelfarmor Inga. 

Och apropå ljus – den fina ljusringen som hänger här hemma från Ellos har fått ett konstljus som det konstgjorda spindelnätet slingrar sig runt. Värt att testa! 

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Men efter allahelgonahelgen – då går jag all in för jul! Och då ändras ljusringens dekor…