Handtryckt var det här

Lådorna med julsaker kom ner från vinden och när jag öppnade den första rullade ett stycke barndomsminne ut. Runt en tom hushållsrulle låg den ärvda duken med en tryckt krans på som fick mig att gå tillbaka i tiden. För handtryckta dukar från Jobs hade vi många av när jag var liten.

 Smällkarameller på tryck från Jobs handtryck i Leksand.

Textiltryckeriet Jobs handtryck grundades i en liten by utanför Leksand på 40-talet av tre syskon och sedan dess handtrycker de alla tyger med sina särpräglade mönster. Jag måste medge att jag inte ville ha något av deras tyger när jag var yngre men nu beundrar jag hantverket, kvaliteten och även vissa av mönstren. Att Josef Frank verkade under samma tid som syskonen Jobs förstår man också även om de har olika uttryck.

Mönstret Rabarber har många fina färger.

Ett konststycke är det att för hand trycka med så många färger. Det förstår till och med jag som inte ens kan få till det enklaste potatistryck… 

Tyget sommar från Jobs handtryck.

Tygerna med namnen Rabarber, Sommar och nedan Tistlar. 

Tistlar i rött från Jobs handtryck.

 

]]>