Hej Formex 2016!

Igår invigdes årets första Formex. Den här mässan är intressant för slutkonsumenter runt om i Sverige då mycket av de inredningssaker vi kommer att få se under våren köps in under dessa dagar. Jag skrev på instagram att jag skulle skriva om dagen men jag var så trött att jag somnade vid nattning av barnen… En välbehövd klassiker. 

Årets entréutställning var skapad av designbyrån Oddbirds med temat Nordic Kicks som sammanfattas med “Något gammalt, något nytt, något lånat, nånting blått och något fått”.

#formex#2016#inredning#fair#inredningsblogg#joelhome

#formex#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Ett spännande tema som jag verkligen applåderar. Och sett till att Oddbirds ska utgå från utställarnas produkter så tycker jag att de lyckats mycket bra. För första gången fanns en av mina favoriter, Jonathan Adler, med på mässan och en hel del av hans inredning fanns med i utställningen som riktiga smycken.

#formex#johannahulander#joelhome#inredningsblogg

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Blomsterfrämjandet bjöd på workshop med mängder av tulpaner och blomsterarrangemang med hängsparris. Ni vet ju att jag brukar spana in vilka växter som framträder mest under mässorna och den gamla klassikern var en. 

#tulpaner#formex#inredningsblogg#joelhome#johannahulander

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Vad är det för strömningar vi ser på Formex 2016? Några reflektioner.

Stilmix – Det spretar mera åt alla håll. Det industriella finns fortsatt kvar hos många utställare men det finns mera färg och variationer. 

#linum#inredningsblogg#joelhome#johannahulander

Linums monter känns helt rätt för våren. Trä, cool stor matta, lite 70-talsvibbar med trä i olika slag och färg på textilierna. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Kundanpassat – Kunderna kan också själva anpassa alltmer vad de vill ha. Hörde en hel del inköpare som frågade om de kunde anpassa olika saker just till sin butik för att skapa personligare utbud.

Ursprung – allt fler börjar med “Made in Sweden”. Senast inredningskedjan Village som lades ner för några år sedan och köptes(?) av nuvarande ägaren On Interiör och som nu återuppstått med helt ny miljö- och hantverksprofil. Läder från Tärnsjö, fårskinn från Sverige, lin och trä dock från Baltikum. 

#inredningsblogg#joelhome#johannahulander#konsultation

Village. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Färger – Alla nyanser av blått (jo, grått finns också kvar). Men även många nyanser av rosa. Toppat med gult och rost. 

#mateus#mordotter#inredningsblogg#joelhome#johannahulander

Färgstark keramik (ja, kanske inte just på den här gråa bilden) från Mateus tillverkas i Portugal och designas av mamma Teresa Lundahl med dotter. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

#formex#2016#inredningsblogg#frilans#konsultation#joelhome#johannahulander

Blomsterkreatören Peter Ödegaard är agent för Adico som tillverkar vackra klassiska utemöbler i Portugal där Peter tillbringar en stor del av sin tid. En av mässans vackraste montrar.

 Formex#joelhome

Månses Design designar sin keramik i Söderhamn. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

MaterialTrä (mest ljust men även obehandlat gammalt slitstarkt trä – ta fram skurgolven och de gamla slagborden om ni har det), rotting, kork.

#inredningsblogg#joelhome#johannahulander

Kay Bojesens melaminset för barn med siffror och bokstäver relanseras. Finaste exponeringen med ett barnkalas men inte särskilt trevlig monterpersonal. Dagens diss alltså. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Stål – som ni vet så kommer stål och silver stort. När alla inklusive mataffärerna säljer klädhängare i guld, då vet vi att den trenden är på sin kulmen och sakta kommer att dala. Jag som gillar mässing i vår 60-talslägenhet passar på att hamstra lite småsaker på rean. Sammet och lin. Sällan har det funnits ett sådant utbud av dessa två textilier. Bonnierägda Sköna hem gör oväntat en egen kollektion i samarbete med Himla. Finstämda klassiker med hög kvalitet i naturmaterial. Får mig att fundera kring tidningsvärlden om 10 år. Hur kommer den att se ut då? Kanske har de gått över till producentledet till viss del och skapar egna trendkollektioner varje säsong. Ger ut en magasinbok varje kvartal? Vad tror ni?

#inredningsblogg#konsult#joelhome#johannahulander

Himlas vd Annica Högström och Hanna. framför samarbetet med Sköna hem. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

#inredningsblogg#johannahulander#joelhome

Apropå material; House Doctor tillverkar skrivbord i plåt. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Star quality – Självklart Jonathan Adlers monter. Tokfullt på pressvisningen som hölls av Stefan Nilsson (i lila pikétröja dagen till ära) som är en trogen fan.  

#inredningsblogg#jonathanadler#joelhome#johannahulander

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Häng med på Instagram för snabbaste uppdateringen! Trevlig dag! 

 

 

]]>