Hej Trädgårdsmässan!

Idag slår dörrarna upp till Nordiska Trädgårdar (eller Trädgårdsmässan) på Stockholmsmässan. Och jag och Johanna E har spelat in avsnitt 20 av Trendpodden här i det gröna. Värt att skåla in och det gjorde vi så klart! 

Stora växter gäller i år som här bananträd…

Årets mässa är inte lika inspirerande som tidigare år, inspirationsträdgårdarna inte lika påkostade och jag saknar många utställare från tidigare år. Men givetvis finns där mycket att titta på, framförallt för odling på små ytor i form av allt från eko-fröer till mini-växthus små som kuvert… Vackraste monter hade Bloemst där även min vän Agnetha Törnqvist fanns dagen till ära. Överst hos Bloemst, miniväxthus växer hos Markus på Nelson, nederst Plantagen visar balkongodlingar. 

Varje år tar Plantagen fram en Trendstudie där de frågar 1000 växtintresserade personer vad de tycker. (Typ den enda som finns i det här ämnet). 

Och i år vill hen; 1. Odla sin egen mat. 2. Trash cooking /miljömedvetenhet- ta hand om ALL mat vid matlagning. Finns ju redan idag företag som vid dagens slut samlar upp bröd, frukt etc på bagerier eller restauranger och förädlar till smoothies och kakor etc. 3. Välja växter som är bra för hälsan och luften.

– “I år ser vi en fortsatt ökning bland yngre män som odlar ätbara växter. Vi ser en enorm ökning av riktigt stora växter t ex 70-talsväxter som Monstera”, sade Johan Orre, hortonom på Plantagen, när jag haffade honom innan mässan startar. 

Ser ut att bli en riktig odlingsvåg i år trots en svajande trädgårdsmässa. Dags att börja förså med andra ord… Proffsen började för flera månader sedan har jag sett på insta 🙂 Spana t ex in Hanna Wendelbos blogg för #odlingsinspo! 

Samtliga foton: Johanna Hulander, Joel home.