Helgtips – Besök ett museum

Senaste tiden har jag och familjen återupptäckt olika museum. Ett perfekt sätt att tillbringa några timmar inomhus och nästan alltid med något pedagogiskt för barnen som avslutas med fika eller lunch. Det här är mina helgtips som så klart också kvalar in som passande för dig som gillar konst, inredning och vackra byggnader…

Foto: Johanna Hulander. Carl Milles skulpturer på Millesgården på Lidingö.

Millesgården. Det här museet har den vackraste utsikten från Lidingö. Här finns en stor skulpturpark som barn kan springa runt bland och en mysig restaurang i anslutning bredvid. Just nu pågår också utställningen om William Morris (läs längre ner på bloggen om den).

Waldemarsudde. Prins Eugens hem ligger på en udde på Djurgården som ett örnnäste. Hit går jag ofta på promenad utanför och kollar in deras trädgård och ser båtarna glida förbi. Fantastisk konst, fint att gå runt i prinsens våning och ta en fika i restaurangen (i gamla köket) eller picknick utanför. I butiken säljs de klassiska krukorna… Kolla hemsidan för vissa helger får barn måla med staffli!).

Skansen. Jo, här finns mycket för den som är inredningsintresserad och framförallt av byggnadsvård. På helgerna är de flesta hus och gårdar öppna till skillnad mot under veckorna. Passa på att besöka de större gårdarna och det lilla bageriet som har det godaste brödet på hela Skansen.

Foto: Johanna Hulander. Waldemarsudde och ovan Skansen-bageriet.

Thielska galleriet.

I ett annat pampigt hus längst ut på Djurgården bodde bankmannen och konstsamlaren Ernest Thiels fram till början av 20-talet. Huset är nästan helt bevarat och konsten finns kvar. Rstaurangen drivs av kocken Monika Ahlberg som tidigare drev Rosendals restaurang så all mat och alla bakverk är toppen! Bra att muta barnen med för museet i sig är inte barnanpassat alls för små barn.

Nordiska museet

Det här är ett stort museum också inrymt på Djurgården. Fullt anpassat för barnfamiljer med en specialbyggd lekstuga dit man kan betala extra för att gå in. Större barn hittar alltid något att fascineras av. Besök lägenheterna som är uppbyggda i original. T ex 50-talslägenheten från HSB i sin helhet på bottenvåningen och utställningarna om stilepokerna en trappa upp. Och missa inte utställningen Nordiskt ljus som pågår just nu.

Nationalmuseum.

Ja, du ska kanske inte ta med familjen dit en helg just nu. Det är nog kaos nu när det är nyhetens behag att gå dit… Men deras barnavdelning har fått mycket beröm så jag ser fram emot att ta med hela familjen dit.

Hallwylska palatset

Jamen, det är ju ett av mina favoriter men det vet du som läser den här bloggen då och då. Wilhelmina von Hallwyls hem var vid sekelskiftet Sveriges modernaste hem. Innan hennes död så sparades allt även innehållet i papperskorgarna för att sedan överlåtas till att bli museum. Här fanns allt och lite till som skulle finnas i Sveriges förnämaste familj. (Här har också Trendpodden spelat in ett avsnitt i palatsets kök… :)) Bra teaterföreställningar för barn. Boka innan!!!

Artipelag

Utanför Stockholm, i Gustavsberg, ligger konstmuseet Artipelag, grundat av ägarna till Baby-Björn. Beläget vid havet är det otroligt vackert vid fint väder. Här står Cirkus Cirkör för underhållningen vid årets julbord och det pågår alltid någon intressant utställning. Fint fik och restaurang.

Tips utanför Stockholm? Besök Wanås konstpark, Wallby friluftsmuseum i Västerås, Dalarnas museum i Falun och så klart Falu Koppargruva. I Nora finns Göthlinska gården som verkligen är värd ett besök.