Home office – att arbeta hemifrån hur går det egentligen?

Många frågar mig hur det fungerar att arbeta i ett hemmakontor. “Får du arbetsro eller gör du andra saker när du ändå är hemma?”, “Jag skulle tvätta, städa etc”, säger många. Jag har ett eget rum som BARA är mitt. Ingen annan kommer in där för det är överbelamrat av jobbsaker dessutom. Det fungerar bra i mitt fall. Dock så saknar jag arbetskompisar emellanåt. Någon som man kan bolla idéer med och få inspiration av. Det första året var svårast men efter så här många år som egen företagare så ser jag inte om sängarna är obäddade eller om diskhögen blev kvar efter att alla lämnat. Däremot så tar jag oftast tag i sådant på lunchen om jag äter hemma. Men just lunchen försöker jag gå ut och äta tillsammans med någon mera än mig själv.

Home office. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Ska du skapa ett hemmakontor? Tänk på det här;

  1. Se till att ha ett skrivbord och en arbetsstol som är gjorda för att sitta länge vid. Stolen bör vara höj- och sänkbar och bordet ha en tillräcklig höjd.
  2. Har ni trångt hemma? Se till att platsen går att användas till något annat också. Kanske kan det kombineras med en soffa som är minst 1,80 m så att det kan fungera som extra gästsäng eller i vilket fall “spel- eller läs-soffa”. Eller en fåtölj ifall du kommer att ta emot besök. Hyllor längst upp mot taket är också ett tips för att skapa extra förvaring av böcker, pärmar (redovisningspärmar tar plats etc.
  3. Disciplin – Jo, det krävs i början. Efter lämning, frukost eller vad du nu gör innan du börjar jobba – Sätt dig på din arbetsplats och kör igång. Allt annat är oviktigt och får vänta.
  4. Omge dig med kontorssaker som gör dig glad. Du behöver ju inte bry dig om någon kontorspolicy utan kan köra ditt eget race! Gör det!

Som ni vet… Alltid något grönt nära mig. Foto: Johanna, Joel home.