Hur mycket får man göra om?

Att arbeta med gamla möbler gör att man inför varje renovering av en möbel ställer sig frågan om och hur mycket man ska göra om en möbel. Generellt tycker jag att när det gäller antika möbler som det finns ett stort värde av att bevara för eftervärlden ska man göra så lite som möjligt och anlita skickliga hantverkare som använder rätt renoveringsmetod.  Vill man ha stilbrytning kan man använda moderna textilier som bryter av snyggt mot det antika.

 Fåtölj i rokokostil med modern klädsel.

Sedan är ju frågan vilket syfte man har med sin möbel. För några år sedan ropade jag impulsivt in ett antal 1700-talsstolar i ett bedrövligt skick i syfte att användas till köksstolar. Men arbetet som skulle krävts för att kunna använda dem varje dag (ni vet själva vilket hårt liv köksstolar lever) var enormt. Deras livsuppgift var att stå och se fina ut och användas sparsamt. Två dagar senare var de tillbaka på auktionshuset.

 Cool telefonbänk från bröderna Miller i snygga kläder.

Att renovera så att man kan återställa är en bra utgångspunkt. Men mitt motto är – det är bättre att möbeln kommer till användning än att den står på en vind eller ladugård och tinar bort.

Sideboard i teak med målade lådor.

]]>