Inredningsnyheter jag gillar

Det är fredagen innan första advent och julen kommer närmare. Den här veckan släppte jag ett avsnitt av Inredningspodden inspelat på ett ställe som många förknippar med traditionellt julfirande – Carl Larsson-gården.


Och vad är det som skapar den där hemtrevliga känslan, värmen och hur mycket julpyntade egentligen familjen Larsson? Lyssna här. Caroline Edman som arbetar på gården tar oss runt på gården och berättar saker som inte är fullt så kända – i alla fall inte för mig som ändå är uppväxt i närheten och varit på otaliga visningar genom åren…

Inspelning av Inredningspodden på Carl Larsson-gården med Caroline Edman. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Vad har hänt i inredningsvärlden sedan sist?

I veckan fick några av de största inredningsföretagen som finns på nätet påhälsning av Konkurrensverket i en sk Gryningsräd då det fattats misstanke om prissamarbeten.

Littlephant, grundat av formgivaren Camilla Lundsten, har lanserat en tapetkollektion tillsammans med Ulricehamns tapetfabrik, ett svenskt tapetföretag som blåsts till liv igen när Anna Andén och Thomas Johansson köpte den nedläggningshotade fabriken. Kan det här bli nya favoriter till barnrum mån tro?

Foto: Littlephant.

Min vän Maria Soxbo är journalist, bloggare (en av de nominerade till Årets Influencer av Elle Decoration) och brinner för miljöfrågor inom bl a inredning. Tillsammans med journalisten, bloggaren Emma Sundh och Johanna Nilsson, @johannanswe,  har de startat Klimatklubben, ett nätverk som arbetar för hållbarhet och uppmuntrar till klimatsmarta val vi alla kan göra i vardagen. På rekordkort tid har de 21 000 följare på Instagram och uppmärksammas av internationell press som BBC… Heja er!

Klimatklubbens grundare. Foto: Emily Dahl.

Odd Molly-grundaren Per Holknekt har börjat sälja inredning i form av speglar där målgruppen är företag och hotellkedjor. Jag var på lanseringen av varumärket Monlux och testade speglarna som har ljusdimmers där man kan reglera styrka och värmegrad allt efter tillfälle. All tillverkning sker i Småland och prisnivån är helt ok. Jag tror på en hiss. Det finns en efterfrågan och ett hålrum i Sverige.

Här ser ni mig på Monlux lanseringsfest. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Designduon Amsell Berlin har designat den finaste julgransmattan som har det fina namnet “Vinterblomster Vide” (nästan så att Anne på Grönkulla kunde kommit på namnet) för Frösö Handtryck.

Finaste julgransmattan till jul Foto: Frösö Handtryck.

Designduon är också aktuell med vasen OMTÄNKSAM som de designat för Ikea.

Foto: IKEA Sverige.

Det har varit pressvecka igen och vi har fått se vårnyheter fullt ut. Det känns alltid lite svårt att visa våriga nyheter när man är mitt i jultider men här kommer en sneak peek på sånt som håller året runt (ja, ni kan ha sett en hel del på Insta stories…).

Planoform blir agent för det anrika italienska möbelföretaget Poltrana Frau (skapar Ferraris skinnklädslar bl a). Den här armaturen blev en favorit. Jag gillar deras devis att köper man en produkt hos dem så ska den hålla i generationer framåt.

Poltana Frau hos Planoform. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

En av mina personliga favoriter genom åren, designern Lisa Hilland, har startat Mylhta, ett eget varumärke där hon säljer egna produkter som de här vaserna. Även speglarna med veckat renskinn, som tidigare sålts hos Svenskt Tenn, finns att klicka hem. Allt tillverkat hos svenska leverantörer.

Mylhta. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Ann-Louise Andrén grundade designföretaget Ceannis för 30 år sedan i Hong Kong där hon då bodde. Nu firas det genom ett designsamarbete med Bookbinders Design som präglar en jubileumsgåva i Ceannis signaturmönster som fortfarande är mycket populärt.

Foto: Ceannis.

Hos de stora kedjorna ser vi det naturnära inspirera inför julen. Grönt, vitt och näver.

Foto: H&M home.

Foto: House Doctor DK.

Avslutar med att slå ett slag för alla hemslöjdar runtom i landet som brukar vara fantastiska att besöka så här i jultider! Och där man ofta hittar ortens hantverkare.

Trevlig fredag!