Julblommor – återbrukade och trendiga – DIY

Torkade växter är tillbaka och det passar bra denna svarta fredag då vi kan behöva tänka till en extra gång på VAD vi verkligen behöver.

Eterneller var ju inne på 80/90-talet är trendigt igen! Och vilken bra trend det är. Buketterna håller länge, det är återbruk av en gång levande växter, det är bra för plånboken och du kan ägna tid åt annat. Och det behövs nu när det närmar sig advent. Julblommor finns det många av som håller länge, kräver lite skötsel och är vackra!

Pepparkakor som barnen bakat med morfar. Ljusstakar från Iittala. Den vita från Design Kristina Stark. Den stora vita handblåsta har jag köpt på Målerås och den kommer att hålla i flera generationer. Ett “lyxköp” till mig själv. Alla foton: Johanna Hulander, Joel home.

Jag snodde ihop en snabbvariant på 2 minuter med lätt julkänsla. Köpte en vit hyacint på mataffären för 9 kronor. Hade plockat blåbärsris på sommarstället och en torkad bukett som inte någon orkat kasta.

Eftersom jag vill ha en vas på bordet tog jag ur hyacinten ur krukan. Lade den i botten av vasen (en av mina favoriter) och ställde hyacinten på. Sedan stack jag ner alla kvistar jag ville ha med. När hyacinten blommat över (Ställer man ut den över natten håller den mycket länge, tåliga växter) byter jag ut den mot något annat, en amaryllis (en liten i kruka funkar t ex i den här vasen) eller fyller på med lingon- eller granris.

TIPS! För er som ska besöka Stockholm och gillar växter (och jul inte minst) – Besök Victoria Skoglunds Zetas trädgård (lite utanför stan) och Rosendals trädgård (ta buss eller spårvagn från centrum) för maximal inspiration på deras julmarknader som pågår nu!

Trevlig helg!