Landsbygden ska leva eller?

Det här är framförallt en inredningsblogg och inget annat. För att kunna vara det krävs det nätuppkoppling. För att vara egenföretagare krävs även mobilnät eftersom vi idag har fast- och mobiltelefoni all inclusive – i mobilen. För att vara distansarbetande företagare på landsbygden krävs det mobiltäckning för att koppla upp sig på mobilt bredbank. En av de stora fördelarna med att driva eget är att kunna styra sin tid och välja var man arbetar ifrån. Därför blir frustrationen så stor när det i  n t e fungerar. När man får ta bilen och köra iväg någon mil till en större ort för att kunna koppla upp sig, ladda ner bilder från mejlen, uppdatera inkorgen, ta emot beställningar. Jag ser många fördelar med att driva företag från landsbygden. Framförallt är det lägre kostnader för lager, lokaler och bostäder än i storstäderna. Men det nödvändigaste måste fungera och dit hör telefoni och även datanät. #mobiltäckning#urdålig#landsbygd#inredningsblogg#joelhome

Riktad telefon. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

I flera år har det låtit att “nu byggs näten ut” (Telia slog på trumman redan förra året – vad var det de skrev – surfa från nästan varsom helst?) och landsbygden ska leva. Men i praktiken är det ju så att alla operatörer är vinstdrivande företag som ska rikta sina master så att de når så många som möljligt och då sker det självklart mot ställen där det bor flest. Att sätta upp nya master eller rikta om master för en mindre mängd är enbart förknippat med kostnader. Så ser det ut i praktiken. Min fråga är – hur tänker våra politiker nu oavsett parti? Och vilka krav ställer Post- och Telestyrelsen på operatörerna? Själv är jag ärligt talat ganska uppgiven när jag kör in mot tätorten för att kunna posta det här blogginlägget och ringa ett viktigt samtal så att det inte bryts. 

Till alla ni småkommuner som brottas med utflyttningar, tomma lokaler och bostäder, hög arbetslöshet – se till att locka egna företagare genom fungerande mobilnät så slipper vi läsa sådant här.

 Imorgon återgår bloggen till att handla om inredning som vanligt. Tack till alla ni som läser! Det gör mig så glad.

]]>