Mattor

En cool matta förgyller hemmet. Det verkar vara många som tänker så eftersom utbudet av mattor är stort för tillfället. Priserna varierar dock kraftigt. På auktion idag kan du köpa en fin handvävd matta för en spottstyver. Men du kan lika gärna köpa en antik eller ny handknuten matta för sexsiffriga belopp.

Kelim eller Khelim matta från Turkiet. #joelhome

Antik Khelim från Turkiet. Prisvärt och hög kvalitet.  Foto: Johanna Hulander, Joel home.

De marockanska vintage-mattorna (liknar ryamattor) designade av Ben Ourain är eftertraktade och kostar en hel del att köpa i Sverige. De geografiska mönstren och stilrena färgsättningen med ofärgat garn som bas gör att mattorna passar bra i våra svenska hem. Dock finns det många utländska mattbutiker som fraktar till Sverige exempelvis Beyond Marrakesh.

Ett relativt nystartat svenskt företag, Oyyo, fångade min uppmärksamhet häromdagen. De designar och tillverkar mycket vackra mattor i Norra Indien. Samarbetet sker med hantverkare som väver i handfärgat bomullsgarn. Jag väntar med spänning på Oyyos nästa leverans. Fördelen med att handla en nytillverkad matta är ju att du kan välja mellan olika mått och färger…

Matta från svenska företaget Oyyo. #joelhome

Foto: Oyyo.

De här butikerna säljer också fina mattor: Knut och Kasthall. Just Kasthallsmattor kan man även finna på auktion till ett oftast mycket lägre pris.

Handvävda trasmattor är ju annars en typ av mattor som jag vurmar för men de finns oftast inte i stora storlekar.

]]>