Midsommar prep…

Imorgon är det dags för sommarens stora högtid – Midsommar! Och mest av allt firar man så klart i Dalarna. Varje by har sitt firande och sin midsommarstång. Men det börjar man med veckor och dagar innan till och med.

Kurbits upp över öronen i Dalarna. Här i Tällberg. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Traditionsenligt är det regn och kyla som råder men imorgon verkar det bli uppehåll i Dalarna. Fingers crossed! Har du inte hunnit fixa inför midsommar? Fixa det här så ordnar sig resten av sig självt;

1. Blommor. Plocka hinkar med blommor att använda till dukning, kransar och ev om ni ska göra en midsommarstång själva. Löva med björkris hör till. Använd även björkris som stomme till kransar så går det betydligt snabbare att få en grön och fylligare krans.

Överkurs: Plocka 7 sorters blommor och sätt i små vaser till varje gäst. Traditionen säger att man ska lägga dem under kudden och drömma om sin kärlek… Jag har hittat min stora kärlek så jag plockar till andra. ;)

Foto: Christoffers blommor som binder en proffskrans…

2. Dukning. Enda gången på året som jag vill använda blått och lite gult i dukningen. Men så här skulle det likväl kunna se ut hos oss. Udda tallrikar, ljusstakar, långbänkar och långbord.

Foto: Babes in boyland.

3. Dans. Dans är given. På något sätt! För alla. Punkt.

Förra året såg det ut så här. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

4. Mat.

Det behöver inte vara så mycket förberedelser inför midsommar eftersom mycket av maten är kall. Laxen, sillen, ja till och med köttbullarna kan vara kalla. Koka färskpotatis och klipp över dill. Lägg upp t ex så här så kombinerar man förvaring och dekoration.

Foto: Granit.

Fokusera på dryck och stora mängder av jordgubbar för det hör till! Och enklare efterrätt får man leta efter. Stora fat med bär och till det vispad grädde! Alternativt köp marängbottnar, bre på Lemon curd, vispad grädde och skivade jordgubbar över hela. Dekorera med citronmeliss och pudra över lite florsocker. Ätbara blommor är överkurs men har du några ringblommor eller gurkört så lägg på!

Foto: Granit (1) och Baka med Frida (2).