Nationaldagsfirande i blågult som avslutas med knäckig rabarberpaj

Firar Sveriges nationaldag lite extra med blågula brysselkex, serpentiner i blågult och blå blommor. Och avslutar med – rabarberpaj. Frågade på Instagram om man hade recept på den knäckigaste, godaste pajen och 70% svarade NEJ. Så här kommer min superenkla version.

Sommarens knäckigaste rabarberpaj

Den här pajen får ett toscaliknande täcke där man rör ihop allt i en kastrull. Smält smör, socker och sirap. Ta av från värmen och ha i resten. Man kan faktiskt ha fryst rabarber också även om nyplockad smakar absolut bäst.

    500-900 g rabarber (det ska bli ett rejält lager i en vanlig pajform), hacka och blanda i 1 tsk potatismjöl eller maizenamjöl, 1 msk socker ev.
  • 2 dl socker
  • 2 – 2,5 dl havregryn
  • 1 3/4 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker (el vaniljpulver mindre mängd)
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus eller vit sirap
  • 125 g smör

Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter eller till ytan är mörkbrunt knäckig i 150 grader.

Foto: Johanna Hulander, Joel home.