Nationaldagsfirande i blågult som avslutas med knäckig rabarberpaj
Firar Sveriges nationaldag lite extra med blågula brysselkex, serpentiner i blågult och blå blommor. Och avslutar med – rabarberpaj. Frågade på Instagram om man hade recept på den knäckigaste, godaste pajen och 70% svarade NEJ. Så här kommer min superenkla version.
Sommarens knäckigaste rabarberpaj
Den här pajen får ett toscaliknande täcke där man rör ihop allt i en kastrull. Smält smör, socker och sirap. Ta av från värmen och ha i resten. Man kan faktiskt ha fryst rabarber också även om nyplockad smakar absolut bäst.
- 500-900 g rabarber (det ska bli ett rejält lager i en vanlig pajform), hacka och blanda i 1 tsk potatismjöl eller maizenamjöl, 1 msk socker ev.
- 2 dl socker
- 2 – 2,5 dl havregryn
- 1 3/4 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk vaniljsocker (el vaniljpulver mindre mängd)
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 dl ljus eller vit sirap
- 125 g smör
Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter eller till ytan är mörkbrunt knäckig i 150 grader.
Foto: Johanna Hulander, Joel home.