Rabarbersylt snabbt och enkelt

Förlåt, jag utlovade receptet på min rabarbersylt med nektariner på Insta stories men glömde bort. Tack Karin S för att du påminde! Jag skördar ju stora mängder rabarber från och med maj till frosten kommer och testar mig fram med olika recept efter egen smak. Jag tycker om att använda det vi har i trädgården istället för att köpa sylt. Däremot gillar min ena dotter inte rabarber så jag har blivit mycket kreativ på att smakmixa…

Och jag har inte tid att skumma av osv. För mig ska syltkokande ske snabbt och enkelt.

Här kommer två förslag för dig att testa. Jag fyller på med nya efter hand.

Nektarin- och rabarbersylt

3 stjälkar hackade rabarber

2 hackade nektariner

1 delad vaniljstång

1 msk vatten

(Hel stjärnanis som jag tar bort innan upphällning)

Socker eller syltsocker efter egen smak!

Blanda ihop allt i en kastrull och låt koka cirka 15 minuter eller tills rabarbern “löst upp sig”. Rör under tiden om och hacka försiktigt så att sylten blir ganska slät.

Rabarber- och äppelsylt

Idag har jag precis kokat rabarber- och äppelsylt (eller kompott). Steg för steg i bilder ser du längre ner. Idag använde jag:

6 långa stjälkar rabarber

4 äpplen med skal!

Saften från 1/4 citron

Saften från 1 apelsin

Socker efter egen smak. I vanlig sylt är det cirka hälften socker, hälften bär/frukt… Du kan så klart sockra med nyttigare alt som honung etc.

Vaniljpulver (alt om du har vaniljstång, vaniljsocker)

1 msk hela kardemummakärnor som mortlas. (Alt malen kardemumma) Kan bytas ut mot kanel eller kanelstång.

Hacka allt i mindre bitar och blanda i kastrull. När äpplenas skal (de tar längst tid) är mjuka efter cirka 10-15 minuters koktid så mixar jag sylten. Hur mkt beror på vad du gillar. Häll upp på burk.

Serveringsförslag – Tillsammans med bananpannkakor, hackade nötter och grekisk yoghurt. Eller som vanlig sylt till gröten.

Rabarbersylt steg för steg

Rabarber direkt från landet. Det går att använda frysta stjälkar också så klart. Tina upp innan.

Hackad rabarber och äpplen.

Saft från citron och apelsin.

Mortla hela kardemumma-kärnor för bästa smak (doften är härlig).

Idag serverad med äppel- och havrepannkakor och turkisk yoghurt.

Hör gärna av dig med dina bästa tips!

Har du ingen egen odling finns det nu i nästan alla mataffärer. Skölj den noga innan. (När rabarbern är så här späd och fin behöver man inte ta bort det yttersta skalet.)