Resa med barn – resmål för olika åldrar

Som ni vet är jag en inbiten resenär. Jag är en nyfiken och rastlös person och jag gillar att träffa människor i andra kulturer. Se och höra med egna ögon hur de lever. När vi fick barn förändrades dock helt mitt intresse för resor långt bort. Jag hade redan rest jorden runt. Pluggat i Frankrike, Australien, Kina och Belgien.

Resa med barn. Paris passar barn som orkar gå lite längre med tanke på de långa vindlande gångarna i tunnelbanan enligt mig. Och här funkar inte barnvagn. Var är de franska småbarnen? Ja det kan man läsa om här.

Första resan gick därför till Mallorca. Med min pappa och en go liten 9-månaders baby. Glad som en sol. Och på denna tillrättalagda resort njöt vi av sol men drabbades också av den första baby-förkylningen. Ni vet den med +40-graders feber som gör varje förälder livrädd. Men med tröstande samtal från den oroliga pappan, min mamma (som varit BVC-sköterska) och en trygg morfar på plats ordnade allt sig till det bästa. Spanien har kanske t om bättre sjukvård än Sverige… Här tipsar jag om några resmål för barn i olika åldrar som passar i sommar:

Resmål för barn 0-5 år

För oss som haft två barn med massor av spring i benen har långresor inte varit ett alternativ. Därför har vi valt resmål som har en flygtid på max 3-4 timmar. Passa på att resa utanför skolloven. Då kan ni få de bästa priserna och vädret är inte för varmt för mindre barn. Veckorna innan skolavslutningen är perfekta eller veckorna efter skolstart! Bäst väder och bästa priserna.

Mallorca

Här finns stora hotellresort som är anpassade till mindre barn med tillgång till allt från babysängar, sulky, baby-pooler, all-inclusive och läkarvård. Shower för barnen och disco för de minsta inte att förglömma… Lätt ångest framkallande? Nja, det kan så vara. Men smidigt och skönt att alla som är där befinner sig i samma ”småbarns-bubbla”. Mitt tips är att skippa den omständiga buss-transfern som kan få vilket litet barn somå helst att till slut få nog av resande. Hyr bil direkt på flygplatsen i Palma om ni är två vuxna. Hyr med babystolar direkt (alt ta med billigare bilkuddar från Biltema i bagaget). Då kan du anpassa resan efter era behov t ex amningspauser, toalett-stopp etc…

Grekland

Ännu ett smidigt land att resa med barn med massor av stora resort liknande Mallorca men med godare mat och lite varmare eftersom det ligger längre ner. Kreta är en stor ö som passar perfekt att resa runt på om man vill byta hotell efter några dagar och se olika orter. För den hurtiga föräldern som behöver egen tid för vandring finns här Europas längsta ravin – Samaria-ravinen. Jättevacker vandring! Båtluffa med tre barn i Grekiska övärlden? Ja, det går faktiskt jättebra! Läs min vän Helena Lyths inlägg här.

Resmål med barn 6-9 år

I den här åldern börjar det gå att resa längre sträckor både med bil och flyg (tåg har aldrig varit min grej efter tågluff till Frankrike på jullovet när jag var 17 år). Dock måste man ansöka om ledighet från skolor alt resa på loven vilket gör resandet mycket dyrare. Mitt tips – boka flyg tidigt! Så fort flygbolagen släppt flygbiljetterna. Vi gjorde vår första långresa till USA när den yngsta var 6 år. Planeringen var noggrann innan. Välj också att köpa till sittplatser ihop så ni inte riskerar att hamna utplacerade! Jo, det händer faktiskt… Pyssel, platta, myskläder, kudde, öronproppar och gosedjur var nerpackade. Direktflyg utan byte till Florida fungerade perfekt.

Florida, USA.

Florida är det perfekta resmålet med barn från 6 år och uppåt. Punkt slut. Här finns Orlando med alla nöjesparker. Disney World är fantastiskt för både vuxna och barn! Här finns havet, spännande djurliv med alligatorer och sjökor att besöka i Everglades, gigantiska shopping mall med leksaker, hamburgare och dough nut-heaven…

Och så finns lugnet på västkusten i form av Naples eller fantastiska Sanibel Island som har en av världens största samling av snäckor på stränderna. Fascinerande ö som jag verkligen rekommenderar.

Storstadssemester med barn

Vi har rest med barnen till Köpenhamn i många år. Vi gillar staden, museerna, båtturerna, Akvariet och Tivoli! Inte enbart för karusellerna för Tivoli är också vackert med stora trädgårdar och bra matställen. Åker ni bil? Stanna på ett av världens vackraste konstmuseum – Louisiana, där de har en barnateljé, en härligt lång gömd rutschkana i grönskan, havsbad, bra restaurang och café med utsikt! Och en fin museishop med barndel.

Andra trevliga och barnälskande storstäder som är lätta att ta sig runt i med barn från 6 år (när man reser utan vagn) är Barcelona och London. Tänk bara på vikten av att bo centralt eller nära transportmöjligheter som tunnelbana. Berlin har ett fantastiskt zoo men är i övrigt ingen favoritstad när det gäller att resa med barnen. Nice på franska rivieran var ett resmål som jag och vår yngsta testade för två år sedan. För det går faktiskt att dela upp barnen och låta dem göra en resa var. Kanske varsitt år. Alice (då 7 år) och jag bodde på Hyatt Regency i slutet av april (med läge längs strandpromenaden) och hon blev mött som en prinsessa på ett nästan tomt lyxhotell under lågsäsong med egen nallebjörn och helt ensam i den uppvärmda poolen. Vi njöt av det varvat med tågresa till Monaco, bergsklättrande, djuraffärer (ja, vi förfasades över att de får sälja bl a hundvalpar i djuraffärerna) och av att äta glassar formade som rosblad. Sedan hyrde vi bil och åkte upp i Verdon och Provence. Men det är en annan resa. Billiga direktflyg till Nice går att få under lågsäsong. Och kontakta hotellen direkt för att få de bästa priserna!

Resmål för barn / teens 10-15 år

Som att resa med en vuxen. Oftast. Barnen orkar med restider oavsett man reser med bil, tåg eller flyg. Tidsomställningar är heller inget hinder. Och de orkar gå långa sträckor. För en månad sedan var jag och vår äldsta dotter på resa till Paris tillsammans med mormor. En av de bästa resorna vi gjort. Önskemålen från Cecilia som fyller 12 i år var 1. Eiffeltornet 2. Att få se Mona Lisa IRL på Louvren 3. Äta mycket choklad… Vi såg Mona Lisa (boka även här biljett online innan för att slippa köerna) och åt massor av god choklad men Eiffeltornet… Boka i tid om ni vill ta er högst upp. Det krävs att ni bokar online upp till fem månader före(!) om ni inte vill stå i de långa köerna för att köpa biljett och gå genom säkerhetskontrollerna. Vi valde istället att ta en flodbåt och beundra tornet på nära håll från Seine den här gången. Vill ni ha mera tips? Skriv i kommentarsfältet i sådana fall. Ja, just det. Vart åker vi i sommar? Det pratar jag kanske om i avsnitt 66 av Trendpodden… Kram Johanna