Restips – Ovolin färg

Semestertid och “Uppsnappat i veckan har ledigt”. Utanför Örebro ligger däremot veckans restips – Karlslund med herrgård, smedja, café mm. Där har färgtillverkaren Ovolin sin tillverkning och affär i en häftig gammal tegelbyggnad. Ovolin tillverkar egen äggoljetempera och säljer många nödvändiga saker för byggnadsvård.

#äggoljetempera#färg#ovolin#inredningsblogg#joelhome

Olika kulörer på färdigblandad äggoljetempera. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Lite kuriosa är att Norrgavel målar alla sina möbler med just Ovolins äggoljetempera. Jag köper framförallt vit linoljefärg bruten med grön umbra till de 25 fönstren på bergsmansgården och djurgårdsgrön äggoljetempera med hjälp av Carin som äger stället tillsammans med sin man. Deras kunskap är guld värd.

ovolin#joelhome#inredningsblogg

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Båda de här färgersorterna är gjorda på bra naturliga råvaror som ägg och linolja med äkta pigment. De är mycket hållbara och åldras vackert.

#carin#ovolin#linoljefärg#joelhome

#färg#ovolin#joelhome

Carin blandar till min linoljefärg. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Därför har de använts i flera hundra år. Det viktigaste tipset jag får med mig är: Linoljefärg (både inom- och utomhus) – penslas mycket tunt i flera lager. Äggoljetemperan (inomhus) – tvärtemot. Pensla på rejält med färg (samma som med slamfärg) som har konsistensen av lättfil… Lång torktid och målas med 2-3 strykningar. När den väl har torkat är den otroligt tålig och får en sammetslen yta när den åldras. Klart man är nyfiken på hur det ska bli. Nu kör vi!

]]>