Semester i Dalarna – De bästa tipsen

Det här blogginlägget är reklam för Visit Dalarna.

Jag är uppvuxen i Dalarna och även om jag numera bor i Stockholm så tillbringar jag mycket tid i detta stora och varierade landskap där det finns så mycket att uppleva för alla olika åldrar. För dig som funderar på semester, eller kanske en weekend i Dalarna, så kommer här ett förslag på resa för dig som gillar att kombinera äventyr, kultur, historia men även såklart arkitektur, inredning och trädgårdar… Vi startar i Kloten i södra Dalarna och åker via Smedjebacken mot Borlänge, Falun, Sundborn och Kniva. Jag och min vän Marlene Agemo gjorde den här resan tillsammans och sällan har vi upplevt så mycket på så kort tid!

Glamping i Kloten

I södra Dalarna ligger Malingsbo-Kloten (ca 2 timmars resa från Stockholm) som är ett av Sveriges största naturreservat. Här ligger Kloten Nature Resort som erbjuder övernattning i glamping-tält placerade vid strandkanten dit man enklast paddlar med kanot. Tälten ligger enskilt placerade mitt i naturen och är bekvämt utrustade med hotellsängar, en liten kamin, eget utedass och en stor veranda med eldstad där du värmer din mat och kokar ditt kaffe. Frukost, lunch och middag levereras klara för uppvärmning en gång om dagen utanför ditt tält. Se mera här. Vi paddlar ut med den bästa guide man kan tänka sig som också ser till att vi får upp eld och kan njuta av vår 3-rätters middag som smakar ljuvligt där vi dukar upp vid bordet med utsikt över hela Långsjön nedanför. Se film från vår glamping-tur här ! Det här är ett ovanligt rofyllt, spännande och bekvämt sätt att få uppleva naturen. Öppet från juni till september.

Glamping i Kloten. Foto: Johanna Hulander.

På väg upp genom Dalarna passerar vi Malingsbo Herrgård som just nu vaknar upp ur sin skönhetssömn med hjälp av ett nytt ägarpar med stora planer. Herrgården är en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar och här finns möjlighet att övernatta (och sommarfika). Är du intresserad av byggnadsvård är det här en plats att stanna till vid. Har du tur får du träffa ägarna som kan berätta hela historien om gården.

Malingsbo Herrgård. Foto: Johanna Hulander.

I Smedjebacken finns konsthallen Meken. En plats där konst, design och hantverk möts. På väg därifrån känner vi historiens vingslag när vi stannar till vid Flatenbergs Hytta som togs i bruk redan på 1500-talet. Perfekt stopp för dig som har med dig matsäck (om du inte ätit den i Smedjebackens hamn).

Flatenbergs Hytta. Foto: Johanna Hulander.

På slingrande vägar åker vi vidare mot Murboannas gårdsmejeri, utanför Borlänge, där det tillverkas ost som kan avnjutas i restaurangen. Vi har sådan tur att ägaren Mats Reyier tar emot oss trots sin lediga dag och vi provsmakar de godaste ostar och glass med smak av messmör. Här serveras också lunch och butiken säljer även andra lokala delikatesser. Och när vi dricker Murboannas egenrostade starka kaffe berättar Mats att mejeriet heter Anna tack vare hans fru som var eldsjälen som startade mejeriet i den lilla byn. Anna som tragiskt gick bort förra året. Vi förundras över denna starka person som fortsätter driva hans frus livsverk på ett otroligt sätt när vi åker vidare till stället där vi ska övernatta.


Mats visar upp den storsäljande egentillverkade grillosten på Murboannas gårdsmejeri. Foto: Johanna Hulander.
Murboannas. Foto: Johanna Hulander.

Övernatta i Borlänge

Staden vi ska övernatta i är Borlänge. Den här staden var mitt första minne av en stad där det fanns rulltrappa, ett bageri med chokladdoppad sockerkaka och ett stort 70-tals bibliotek med en fantastisk barnboksavdelning där jag ville bli lämnad i fred och bläddra bland alla böcker som stod i drickabackar… Allt finns fortfarande kvar även om mitt bakverk inte längre finns på menyn.

Elite Hotel Brage. Foto: Johanna Hulander.

Elite Hotel Brage , som jag kommer ihåg sedan tonåren, tittar jag mig förvånat omkring för här har ALLT renoverats från 2018. Mitt rum har en djärv dala-orange färgsättning, badrummet är fräscht och här finns t om en kuddmeny att välja bland. Och det är tyst som jag verkligen uppskattar.

Selfie i badrummet på Hotel Brage.

Jag och Marlene äter middag på hotellets restaurang ”The Bishops Arms” som även den är nyinredd och trevlig. Vi tar en Charktallrik för två som är gigantisk och god. Nästa gång jag återvänder till Borlänge ska jag välja den igen. Och jag som älskar frukostbufféer är mycket mätt och nöjd när vi checkar ut dagen efter för nästa stora äventyr…

Marlene och charktallriken på Hotel Brage. Foto: Johanna Hulander.

Världsarvsstaden Falun

På morgonen kör vi den korta sträckan till världsarvsstaden Falun. Faluån går rakt genom staden och delar den i vad som förr kallades för den ”Gruvliga” och ”Ljuvliga” staden. Falu Gruva låg på den gruvliga sidan och gjorde att roströken förgiftade nästintill allt. På den ljuvliga sidan på sluttningarna uppåt låg de finare villorna (vissa ritade av Ferdinand Boberg) och gågatorna. Denna morgon ska vi göra något som jag aldrig gjort förut – Paddla SUP-bräda med guide på just Faluån med Human by nature.

Paddla SUP-bräda på Faluån.
Max har fixat lyxfika som vi äter på brädorna i vattnet. Foto: Johanna Hulander.

Vår guide Max instruerar oss i tekniken och sedan är det bara att försöka lägga i brädan och undvika att ramla i… Under de närmaste timmarna paddlar vi långsamt fram och får samtidigt en kort guidning om Falun och dess historia. Det här är en aktivitet som passar perfekt för dig som funderar på aktiviteter för barn som är från cirka 12 år och uppåt skulle jag säga. Human by nature har även teknik-kurser i paddling för SUP-bräda och kajak och uthyrning.

Jag blir så biten av SUP-brädan att jag senare ska komma att köpa en egen bräda.

Vi åker till Falu Gruva för att äta lunch på ett av mina favoritställen – Gjuthuset Café. Här bakas jättegott fikabröd och vi äter de största räksmörgåsarna jag känner till. Utsikten är vidunderlig ut över gruvhålet.

Stora stöten vid Falu Gruva. Här kan man åka ner 67 meter under marken på guidade turer. Foto: Johanna Hulander.
Dalarnas godaste räkmackor finns på Gjuthuset vid Falu Gruva. Foto: Johanna Hulander.

Precis beläget vid Faluån ligger Dalarnas Museum som ritades av Hakon Ahlberg och stod klart 1962. Som ett tegelfort med vallgrav ritades muséet. GRATIS för alla besökare känns otroligt men sant. Här finns Sveriges finaste samling av Dalarnas folkdräkter där man fascineras av hantverket och färgprakten. Under en kort tid visas också målade allmogemöbler när muséets magasin flyttar till nya lokaler. Ur gömmorna kom dessa skatter! Missa inte om du gillar kurbits och vill få inspiration till färgsättningar. Och har du tid så boka in dig på en guidad tur (via muséets hemsida finns både barn- och vuxenvisningar) för att få veta allt det där extra som inte står på skyltarna… Guiderna här kan det mesta. För dig med mindre barn är det här ett perfekt ställe att besöka eftersom muséet har en stor barnavdelning på bottenvåningen.

Dräktkammaren på Dalarnas museum. Här Dala Floda-dräkten som av många anses vara den vackraste av dem alla. Foto: Johanna Hulander.
Dalaskåps-utställningen på Dalarnas museum. Foto: Johanna Hulander.
Finaste stolsryggarna jag sett! Foto: Johanna Hulander.

Övernattning i Falun

Den här kvällen checkar vi in på Clarion Collection Hotel Bergmästaren som ligger centralt i Falun.

Hotel Bergmästaren på Trotzgatan i Falun. En gång i tiden systembolag men idag hotell. Foto: Johanna Hulander.

Hotellet är delvis beläget i ett gammalt vackert hus som tidigare varit systembolag. Personalen är trevlig och tillmötesgående på alla sätt. Här ingår det också en kvällsbuffé i hotellpriset (!) men vi har bokat in oss på den mest kända restaurangen i Falun – Banken Bar & Brasserie, som drivs av kocken Ingemar Eberstål. I den tidigare banklokalen, som alltid är välfylld, äter vi Moules Frites och njuter av den godaste efterrätten med lokalodlade bär.

Lokalodlat till dessert på Banken Bar & Brasserie i Falun. Foto: Johanna Hulander.

Sundborns guldkorn

Efter att återigen ha ätit av en stor och välfylld frukostbuffé åker vi en kvart med bil för att komma till den lilla och välkända byn Sundborn. Men idag ska vi inte besöka gården som satt Sundborn på kartan; Carl Larsson-gården (som jag besöker minst en gång per år under lågsäsong), utan vi börjar med att besöka granngården på andra sidan ån – Stora Hyttnäs. Denna bergsmansgård från sekelskiftet med anor från 1500-talet är som att stiga rakt in den högborgerliga miljö som den sista ägaren Bengt Linderdahl testamenterade till Sundborns kommun innan han dog 1983. Det är som att tiden stått stilla. ALLT står kvar. Det här är bergsmansgårdarnas version av Hallwylska Palatset i Stockholm. Klädkammaren eller ”Wow-kammaren” som den också kallas efter alla besökares uttryck när de ser denna välfyllda skattkammare, är som en historielektion.

Färgsättningen, de djärva färgkombinationerna och konsten vittnar om att grannarna Linderdahl och Larsson hade tät kontakt. I trädgården från 1800-talet finns Sveriges äldsta äppelträd – Gubbäppelträdet, som fortfarande bär frukt. Under sommaren finns ett litet trädgårdscafé där man, om man har tur, kan smaka tidstypiska bakverk. Missa inte!

Bostadshuset på Stora Hyttnäs. Foto: Johanna Hulander.
Den tyskinspirerade 1800-tals trädgården. Foto: Johanna Hulander.
Nötta tyger som ska lagas när pengar finns. Gården drivs av en stiftelse och är beroende av intäkter från besökare.
Stina Linderdahl, syster till Bengt, vars liv skulle passa som film. Samtliga foton ovan: Johanna Hulander.

Vi går vidare några hundra meter till Konsthallen Kvarnen som ägs av Carl Larsson-gården och används för bl a utställningar.

Passerar entrén till Carl Larsson-gården.

Sommarens utställning är ”Karin Larsson – Låt handen synas” (öppen fram till 21 augusti). Och namnet kommer sig av vad Karin svarade en av väverskorna som vävde på en matta till familjen Larsson och råkat väva fel; ”Fortsätt du, handen ska synas.” Här får man titta nära på Karin Larssons design av textilier men även se hennes formgivning och kläddesign. I Konsthallen finns även Carl Larsson-gårdens designbutik.

Konsthallen Kvarnen. Foto; Johanna Hulander.

Vi frossar vidare i gamla gårdar och åker till Stabergs bergsmansgård och trädgård som är ett kulturreservat och ingår i Världsarvet Falun. För dig med trädgårdsintresse är det här ett mycket intressant stopp för trädgården restaurerades 1997-1999 och all plantering av fruktträd har skett i samarbete med den Nordiska genbanken. Gå runt och titta nära på alla dessa nästintill unika fruktträd!


Stabergs bergsmansgård. Foto: Johanna Hulander.
Staberg bergsmansgård. Foto: Johanna Hulander.

Gå sedan till krogen (belägen på gården) där du kan äta en av de bästa lunchbufféerna i Dalarna med hembakat bröd och fika.

Hembakade tårtor på dagens lunchbuffé. Foto: Johanna Hulander.

Vi avslutar vår resa i Dalarna med att stanna till ett stenkast bort – Hos Kniva Trädgård. Detta guldkorn till handelsträdgård drivs av trädgårdsmästaren och vad jag skulle kalla honom, blomsterkonstnären – Andreas Graveleij.

Andreas Graveleij till vänster och hans man André Strömqvist driver Kniva handelsträdgård utanför Falun.

Här finns ett noga urval av växter och en liten butik som är ett måste att besöka för dig som är intresserad av inredning och trädgård. Andreas man, André Strömqvist, är också trädgårdsmästare men även byggnads- och trädgårdsantikvarie som nyligen gett ut boken ”Handbok för en gammal trädgård”. Med andra ord är kunskapsnivån HÖG i denna handelsträdgård. För dig som planerar ett besök i Dalarna i september kommer här ett riktigt bra tips att lägga på minnet – Tillsammans med silversmeden och konstnären Karin Ferner skapar Andreas Graveleij något speciellt som kommer att visas för allmänheten på Stora Hyttnäs i september…

Marlene och jag kör mot Stockholm och tystnaden lägger sig i bilen när vi försöker smälta alla intryck vi fått under dessa dagar. Inspirations- och äventyrskontot är fyllt!

Du kan läsa mera om dessa platser och många flera på visitdalarna.se

BONUSTIPS! För dig som vill åka längre upp till Siljansregionen och besöka något som få turister hittar till, vill jag passa på att tipsa om en av Sveriges äldsta, största och kanske mest OKÄNDA fäbodar med anor från slutet av 1400-talet som ligger utanför Furudal, norr om Rättvik – Ärteråsens fäbodar. Här har jag firat midsomrar som barn och jag återvänder hit till denna magiska plats en gång per år. Fäboden som ligger långt upp i skogarna mot Orsa Finnmark kräver en kort vandring uppför berget. Vad många inte vet är att det finns ett utsiktstorn högst upp på berget och där har man en fantastisk utsikt över vildmarken! Kommer du innan 14 augusti mellan 12-16 kan du äta tutull (tunnbröd) och dricka kokkaffe i den lilla serveringen med utsikt över Oresjön. Kommer du andra tider finns två bagerier och caféer i Furudal. På Snitths Hantverksbageri kan man äta de legendariska ”hockey-bullarna” som bagaren Sippus och hans fru började baka för kanske 40 år sedan och som blev omåttligt populära bland hockeyskolans deltagare… Om du åker på vägen till eller från Rättvik så missa inte heller Styggforsen i Boda. I Norrboda gammelstad får man se hur originalgårdar såg ut för 300 år sedan. Här har flera filmer spelats in bl a ”Rid i natt” och ”Kärlekens bröd”.

I Insjön har anrika Insjöns Väveri fått en omstart med nya ägare i Ebba Kleberg von Sydow och hennes man Johan Kleberg. Det är verkligen imponerande att se hur de satsar på detta 75-åriga väveri som väver traditionsenliga mönster i bomull och lin. Här har jag varit många gånger som barn men i sommar återvänder jag för att köpa bl a det här och sedan ska vi fika i väveriets trädgårdscafé. Ska bli roligt att se vad Johan och Ebba skapar framöver!

Foto: Insjöns Väveri.

Följarnas tips! Jag frågade på Instagram vilka tips som mina följare ville dela med sig av till dig som ska besöka Dalarna. Det här är deras svar:

”Sommaraktiviteter i Sälen och Kläppen. Många nya aktiviteter för alla åldrar”.

Norrboda Gammelstad.

Klockargården i Tällberg.

Styggforsen.

Solgårdskrogen i Nittsjö.

Middag på något hotell i Tällberg.

Naturum i Siljansnäs.

Rättviks brygga.

Café Nyfiket.

Nusnäs dalahästtillverkning.

Falu Gruva.

Jobs Handtryck.

Nittsjö keramik.

Mikaela Willers keramik.

Vikarbyns crêperie.

Carl Larsson-gården.

Zorn-gården.

Hildasholm.

Hjort Olars café.

Ottilia Adelborgsmuséet.

Buffils Anna’s kaffestuga.

Önskar dig den bästa semester eller weekend i Dalarna!

Jag i min Oredräkt. Trevlig sommar!