Skönhet för alla

Igår öppnade utställningen ”Skönhet för alla i nytt ljus” på Hallwylska palatset i Stockholm. Fokus Ellen Keys tänk runt sekelskiftet 1900 att slänga ut den mörka och tunga inredningen och in med den ljusa, enkla och ändamålsenliga. Tankar hon formulerade i skriften ”Skönhet för alla” som blev mycket uppmärksammad. Ellen Key var dessutom kontroversiell inom andra områden. Hon var framförallt en stark förkämpe för kvinnors rösträtt innan det skedde 1919, för 97 år sedan.

#ellenkey#hallwylska#skönhetföralla#inredning#frilans#joelhome

#ellenkey#inredning#inredningsblogg#joelhome

Överst: Så här såg det ut i Keys villa “Strand” som hon lät bygga vid Vättern. Foto: Johanna Hulander, Joel home. 

Så varför skapar Hallwylska palatset en utställning om det ljusa och enkla i stark kontrast mot det tunga och mycket borgerliga palatset? Wilhelmina von Hallwyl som skapade palatset som ett hem och kommande museum för sig och sin man 1898, gjorde det under samma tid som Key (och Carl och Karin Larsson) med samma tankar om gedigna material, naturlighet (nja) och äkthet. 

#hallwylska#palats#stockholm#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Dagens formgivare som har samma tänk finns med i palatsets utställning. Exempelvis Nirvan Richter som driver Norrgavel som jag träffade IRL för första gången. Cool stilkrock!

#nirvanrichter#norrgavel#inredningsblogg#joelhome
Hallwylska möter Norrgavel. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Och Engelska tapetmagasinet som visade samtida Morris-tapeter. Visste ni att den gröna längst till vänster ska finnas uppsatt på Stockholms slott?

#williammorris#tapeter#inredning#interiordesign#frilans#inredningsblogg#joelhome
Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Sedan februari i år är muséet gratis att besöka så verkligen ett besökstips till sportlovet! Barn kan få låna med sig en korg med ledtrådar för att kunna svara på frågor runtom i muséet. Trevlig helg!  

]]>