Svenskt glas – En utrotningshotad art som jag gärna stödköper

Åkte till ett svenskt glasbruk i Småland när jag var sisådär 10 år. Köpte en ljusblå skål för mina egna sparpengar på Orrefors efter att ha sett hur häftigt glasblåsarna skapade i glasbruket. Sedan blev jag tillsammans med en smålänning och fick se hela glasriket. Och sedan – försvann glasbruken nästan helt alt. sker produktionen utomlands idag. Kunskapen, kvaliteten och framförallt den unika design som kommit att känneteckna svenskt glas håller på att dö ut.

Men så finns det några småländska glasbruk som håller liv i traditionen. Som Skruf (tillverkar Svenskt Tenns kända vas “Dagg” bl a) och Målerås. I Målerås sitter bland annat Karin Sköldberg, som driver pr-byrån Trendgruppen, i styrelsen. Karin har bl a varit informationschef på Orrefors och kommer själv från Småland. Hon vurmar för svenskt glas och ordnade bl a en utställning om det i sina lokaler för några månader sedan. En eldsjäl.

Igår kom den här handblåsta kristallvasen Paddam, designad av Anna Kraitz, hem som jag köpt från Målerås. Den är tung, bullig och så vacker. Som en juvel. Och jag kommer att njuta av att se den varje dag.

Värd sina pengar för jag kommer att ha den hela livet. 🙂 Foto: Johanna Hulander, Joel home.