Trend och tendens 2019

Årets första inredningsmässa Formex har precis avslutats. Vad tar jag med mig? Färre besökare, färre utställare, snack kring butiksdöd och e-handel. Den klarast lysande stjärnan – Lady Zandra Rhodes, i rosa hår och spektakulär outfit.

Handelns framtid?

Kommer mässformatet att fortsätta i framtiden eller kommer inköp till butiker att göras på annat sätt framöver även här pga den digitala utvecklingen? Ja, dessa frågor fanns med i bakhuvudet när jag gick i gångarna på årets första Formex. Med färre besökare och färre utställare. Eller är det en naturlig utveckling efter år av ständiga rekordsiffror?

Att handeln förändras skapar nya möjligheter och utmaningar. Interaktivitet, service, mera snabbfotat sortiment där man endast ser en del av utbudet IRL är enligt vissa svaret på hur de traditionella butikerna ska lyckas behålla kunderna medan andra hävdar att det alltid kommer att finnas plats för fysiska butiker på något sätt och att det inte kommer att bre ut sig en omfattande butiksdöd som blir bestående. I USA och Storbritannien som leder utveckligen har butiksdöden ännu inte nått botten men vi kan se nya lösningar med nya aktörer, pop up-lösningar mm.

Trender och tendenser

Efter att ha lyssnat på både Trend-Stefan och trendoraklet Li Edelkoort i veckan står det klart att det blir ett ALLVARLGT år. Det är mycket som händer i världen som skapar otrygghet, miljöproblemen har blivit väldigt konkreta och synliga och allt detta påverkar så klart även vårt hem. Vi vill skapa en trygg hemmamiljö helt enkelt.

Struktur

Vi omger oss med mycket mera textilier i olika material för att få en mjukhet i inredningen. Vi blandar tweed, sammet och grova strukturer av linne.

Färg

Flera nyanser av vitt blandas, mörkare dova färger i grönt, brunt, svart, senapsgult. Och det nya svarta är enligt Li Edelkoort rosa… Inte Barbie-rosa utan en blekare variant. Gult upplever också en renässans som känns som en glad uppiggande accent. Eller som Edelkoort sade; “Yellow is the new pink“… Och grönt är numera en neutral färg snart kanske lika accepterad som vita väggar.

Vita nyanser och materialmix tolkat av H&M home. Foto: H&M.

Material

Om ni trodde att marmor snart nått sin peak så stämmer det säkert om du tänker på vit carrara som toppskiva på soffbordet. Men som jag skrivit förut så har marmor i alla varianter varit populärt mycket länge historiskt sett och är ett slitstarkt material som under lång tid använts i trapphus och liknande fram till 60-talet. Betongen gör däremot en comeback (lyssna på Robin Berkhuizen i avsnitt 10 av Inredningspodden som slipar betonggolv sidenlena).

Trä kombineras med sten för att få en kontrast till det hårda.

Den gröna trenden

I takt med att vårt klimat blivit varmare och för att intresset ökar för trädgård, odling och natur tillbringar vi mer tid utomhus och uterummen flyter ihop med inomhus. Inomhus samlar vi våra växter till en växtvägg eller hörn. Den gröna trenden ökar intresset för inredning som passar både ute och inne samt för växter. OCH torkade växter. Eterneller a la 80-tal är tillbaka om än i lite ny tappning. “Oro” i taket är helt rätt…

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Det handarbetade

I kontrast till massproduktion, AI och robotar ökar också intresset (äntligen) för det handarbetade där det tydligt syns tecken av den mänskliga handen. T ex keramik som den här nedan skapad av den unga keramikern Johanna i Gustavsberg.

Eller de omsorgsfullt tillverkade lyx-kolorna från Pärlans konfektyr som smakar som hemmagjorda.

Överst keramik från talangen Johanna Grahn Holmström i Gustavsberg.Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Och vi vill veta ursprung. Orrefors lanserade nyheter i veckan med bl a min favoritdesigner Lisa Hilland som skapat en fantastisk vas. Då vill vi också veta att den är skapad i Turkiet (just Orrefors skriver ut tillverkningsland på sina kartonger) och gärna i vilken fabrik. Ursprung bygger en historia som blir alltmer viktig.

Foto: Orrefors.

Årets hajp?

Får man tro trendanalytikerna så blir det te inklusive te-rum, rumsdelare och pizza-valvet är tillbaka! Det personliga hemmet lever och det visar the grand old ladies som årets hedersgäst på Formex – Lady Zandra Rhodes, som byggt upp sitt vardagsrum i entrén på Formex. En färgsprakande historia som känns befriande.

Och kanske är det damernas år – Vi ser färgstarka damer i hög ålder som inspirerar hela världen. Iris Apfel 97 år som den mest lyssnade stjärnan, svenska Dagny 106 år som bloggar och Zandra Rhodes 78 år.

Foto: Johanna Hulander, Joel home.