Uppsnappat i veckan – v 6 2016

Här kommer bloggens mest fullmatade inlägg någonsin med en summering från veckan som självklart fokuserar på Stockholm Furniture & light Fair 2016  och designveckan. En vecka som varit fantastiskt rolig, insiktsfull och intressant. 

Veckan som började med åtta (!) pressaktiviteter på en dag. Här följer de; 1. Svenskt tenn där en ny lite annorlunda utställning visas just nu; ”As if by chance”. En tillåtande lite trotsig inställning till att blanda olika saker och gå emot rådande ideal. Återskapat från Josef Franks egna miljöer. Roligast är såklart budoir-inredningen som säkert fick besökarna att sätta i halsen på den tiden. 

#sff2016#svenskttenn#accidentism#inredningsblogg#joelhome
Foto: Johanna Hulander, Joel home.

2. Frukosten som Elle Decoration bjöd in till på Operaterassen direkt efter var sagolikt vacker med originalmålningar runtom på väggarna som solen sken in på,  porslin från Mateus och blomsterarrangemang av Lisa Törner

#edsda2016#trendgruppen#inredningsblogg#joelhome
Foto: Johanna Hulander, Joel home.

3. Iittala och Issey Miyakes samarbete med en inredningskollektion kan inte ha undgått någon med inredningsintresse. Förväntningarna var skyhöga men tyvärr infriades de inte för min del. Den plisserade väskan och möjligen kuddfodralen kan få ta plats hemma hos mig. 

4. CKR (som de uttrycklingen inte vill bli kallade men som onekligen förkortar deras långa namn Claesson Koivisto Rune) bjöd in till lunch på hotel Nobis där de visade sin andra kollektion för deras egna säljkanal ”Smaller objects”. Finast – Ingegerd Råmans skål.

5. Design House Stockholm lanserade sin nya fullmatade möbelkollektion några trappor upp på hotell Nobis. Massor av besökare som applåderade nyheterna. Växthuset på ben är en riktig skönhet som får full poäng. Tillverkning sker över hela världen.

#stockholmdesignhouse#inredningsblogg#Joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

 6. En lovvärd utställning på Stockholms Auktionsverk tog tyvärr slut igår med fokus enbart på svensk design och framförallt Småland. Riktigt imponerande att se vilka konstverk som skapats i Sverige 1900-1999 i ett enda landskap och tragiskt att så få tillverkare finns kvar idag. En del möbler auktioneras ut imorgon måndag. 

#designklassiker#småland#inredningsblogg#joelhome
Foto: Johanna Hulander, Joel home. 

7 och 8. Elle Décoration Swedish Design Award och Årets Rum 2016 förgyllde kvällen och satte ribban för resten av veckan! 

Vad ser man då för signaler för året 2016? Jo, om man är producent ska man ska ha en känd kreativ ledare eller ordna med annat kändissamarbete. Monica Förster hjälper i år Swedese, Ola Rune (CKR) – Kasthall, Fogia (som släpper en hel hemkollektion) – Note Design Studio

Att samarbeta med kända formgivare blir ännu viktigare för att synas. För dem som samarbetar med  arkitekten och formgivaren Alexander Lervik är det bara att gratulera i år! Alla skyltfönster på NK visade under veckan hans olika produkter från soffan hos Adea (den bekvämaste soffan på hela mässan) till hemmahissen från Aritco. Inte att förglömma hans egna märke Tingest som presenterade fina nyheter… Hatten av för dig Alexander!  

Årets designer – Note Design Studio kommer vi att få se och läsa om under hela året. På ArkDes hyllades de sju med en egen utställning där Lotta Agaton (och Residence magasin) tolkade deras produkter i olika uppbyggda miljöer. Vackra stilleben-miljöer som finns att titta på gratis under hela februari. 

#lottaagaton#arkdes#notedesignstudio#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Några andra formgivare som finns med på många hörn är duon Broberg & Ridderstråle. Himla trevliga och produktiva som formgett allt från dagbädd för Adea till drinkvagn för Klong.

#brobergridderstråle#klong#inredningsblogg#joelhome
Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Ingegerd Råman designar sin första möbel i serien ”Viktigt” som IKEA lanserade för press i torsdags stylad av Synnöve Mork. Men vill du handla ur serien får du vänta till maj! Kommer den här serien att bli en ny Ilse Crawford-succé? Nja, jag tror att keramiken som Ingegerd skapat för IKEA kommer att sälja riktigt bra. Förvaringskorgar etc kommer säkert också att sälja bra. Kvalitetsmässigt är jag osäker hur hållbar den är. Det vi vet är att tillverkningen av keramik sker i Vietnam. Det bästa i serien enligt mig? Boken som IKEA ger ut i samband med kollektionen där de skildrar ett personligt äkta porträtt av Ingegerd. Bilderna är så vackra och jag kan inte sluta läsa. 

#ikea#viktigt#inredningsblogg#joelhome

#boken#viktigt#ingegerdråman#inredningsblogg#joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.


Årets mest oväntade monter? Den stod det lilla skånska företaget Kullaro för. I gången mellan hallarna lyste montern rosa med sina svarta produkter skapade av Lisa Hilland (en av mina absoluta favoriter genom åren). Materialet diabas är en sten är på frammarsch och bryts i Skåne.

#lisahilland#kullaro#inredningsblogg#joelhome#johannahulander
Lisa Hilland för Kullaro. En personlig favoritdesigner. Foto: Johanna Hulander, Joel home.


Årets statement? Att Elle Decoration infört en ny kategori ”Årets inredningsbloggare” i samarbete med IKEA där läsarna fick rösta. Frida var en självskriven vinnare tycker jag. Grattis!

Årets material under veckan? Sammet, läder och linne. Svartlackerat stål, terrazzo syns i flera olika färgkombos, vit marmor ersätts av svart. 

#friendsandfounder#inredningsblogg#joelhome#johannahulander#trends2016

Sammet på barstol hos välbesökta Friends & Founder. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

IT-möbeln som man bör ha i sin kollektion för att den ska vara fulländad? Dagbädden! 

#dagbädd#inredningsblogg#joelhome

Från trendutställningen. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Årets färgkombo? Förutom blått i olika nyanser så är /vin)rött med rosa kombon på allas läppar. Den här kombon visade både HAY och Lotta Agaton på ArkDes (se ovan). Vackert eller hur?

#hay#trend#color#inredningsblogg#joelhome

#lightwork#sacaantic#inredningsblogg#joelhome

Färgkombo i välbesökta/proppade HAYs monter. Samt nederst Lightworks samarbete med stylisten Saca Antic som färgsatt den här “vill ha”-lampan i en vinröd kulör. Lamporna är också skapade efter en familjemedlem till Antic. Foto: Johanna Hulander, Joel home. 


Veckans mest oväntade drag? På Café Opera efter Elle Decorations prisutdelning när “alla” rockade loss…

Årets viktigaste? Sist och viktigast. Trenduställningen, som hade en konstig placering enligt mig. Långt in i C-hallen hade man förlagt den viktigaste utställningen “Nature is back for good” skapad av Emma Olbers som gestaltade uterummet, Susanne Vento mötesrummet och Christine Rudolpph Teatime and playtime. Vackert och genomtänkt med budskapet som en röd tråd genom alla rum. Och jag kom att tänka på soffproduktion – en soffa för 5000 kr som håller ett tag, oklart vad den innehåller och var den är tillverkad eller en soffa som kan hålla en livstid men som kostar sju gånger mera, är tillverkad i Sverige och som du ser specificerat vad den innehåller? Idag ser vi att det är den billigaste soffan som säljs i parti och minut, men frågan är vad vi kommer att göra om 10 år? Har vårt hållbarhetstänk ramlat ner i praktiken också? Jag säger inte vad som är rätt och fel men jag säger att vi konsumenter bör diskutera det.

#emmaolbers#trend2016#inredningsblogg#joelhome

#inredningsblogg#joelhome#emmaolbers

#norrgavel#news#inredningsblogg#joelhome

Foto: Överst Johanna Hulander, Joel home. Nederst: Norrgavels nyhet Easy chair är tillverkad i Sverige av lin, trä, läder, fågeldun. Pris ca 20 000 kr.

Med det avslutar jag kvällens inlägg med att önska god natt och utlovar en fortsättning följer på spaning från mässan! 

]]>