Vackra gårdar i Dalarna

Juli har verkligen varit en intensiv och kontrastrik månad med allt från Paris till lugnet på sommarstället. Jag längtar att få dela med mig av upplevelser, platser och tips till er. Det här stället besökte jag bland annat förra veckan (Det gäller att passa på för många gårdar har bara öppet till mitten av augusti!). Gamla Staberg och barockträdgården, som ligger några kilometer utanför Falun på väg mot Hedemora. Har ni vägarna förbi så är det värt att göra ett stopp för att strosa runt i trädgården och kanske fika under parasollerna. Vid den gamla bergsmansgården har man återskapat den trädgård som fanns här för flera hundra år sedan och försöker även använda flera av de metoder som användes då. I trädgården odlar man tidstypiska grönsaker som exempelvis rovor.

Gamla Staberg är en gammal bergsmansgård med barockträdgård. #joelhome

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Odlingar som förr i tiden. Tips för dig som är trädgårdsroad. #joelhome

En sådan här klätterställning kanske man kan lyckas bygga till luktärterna… Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Har man själv en trädgård eller någon liten odlingsplätt kan man få enkla råd om hur man odlar ekologiskt med nässelvatten som gödsel och kodynga för grönsaksodling och hönsdynga för blommande växter… Har man själv en gammal trädgård så kan man få tips på vilka växter man odlade på den tiden och kanske köpa med en planta om man har tur.

Humlestör Gamla Staberg byggnadsvård och gamla hus. #joelhome

Humlestörar à la old style. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Stabergs omgivning med får och herrgårdar. #joelhome

Även granngården är vacker men med ett annat årtal. Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Och om du ändå är i den här delen av Sverige, besök granngården till Carl Larsson-gården – Stora Hyttnäs. En vacker stor herrgårdsbyggnad med mysig välskött trädgård som sträcker sig ner till Sundbornsån där man slipper trängas med turistbussarna som besöker granngården. Gå på visningen i det orörda sekelskifteshemmet, som beboddes av några syskon ända fram till 1983 (!), men som sedan donerade huset till att bli museum.

Ett annat tips är att besöka Hildasholm i Leksand som var Axel och Hilda Munthes sommarhem. Herrgårdsliknande hus även här (men i vit puts) och en stor vacker trädgård. 

]]>