Weekend i Stockholm för dig som gillar konst & inredning

Planerar du en weekend i Stockholm den närmaste tiden och vill kombinera det med konst och inredning? Bra, här kommer mina bästa tips! Få städer i Europa erbjuder så mycket inspiration inom dessa kategorier som Stockholm.

Boende
Tänk på läget när du bokar hotell. Kommer du med tåg? Då är det väldigt skönt att kunna ställa in bagaget direkt på hotellet. Med nära rullväske-avstånd ligger Story Hotel, ett prisvärt hotell vid Stureplan som har några år på nacken (inrett av Koncept Stockholm) men som har ett perfekt läge i början av Riddargatan; granne med det kända konditoriet (nyrenoverat) Sturekatten, nyttiga hälsokedjan Pepstop mittemot och en av Stockholms mest välkända krogar PA nästan vägg i vägg.

Ett annat hotell i lite högre prisklass är Petter Stordalens favorit-hotell som satsat stort på konst bl a med det enorma marmoransiktet i entrén skapat av Jaume Plensa – At Six som ligger vid Brunkebergs torg ett stenkast från Centralen. I nära anslutning en trappa ner utanför hotellet når man den renoverade Gallerian (som visserligen inte är någon sevärdhet i sig). Äter bäst det gör man på hotellet som har ett fantastiskt kök, eget bageri och konditori och flera barer! Missa inte TAK som också tillhör hotellet. Öppet året runt och med en utsikt över Stockholm som är fantastisk.

Kommer du med bil och vill njuta av Djurgården? Då kan Villa Källhagen vara ett bra prisvärt alternativ. Här har de dessutom en populär brunch på söndagar. Granne med Tekniska museet, Sjöhistoriska museet, Östasiatiska och Polismuseet dessutom. Missa inte Idrottsmuseet som har en lite okänd konstsamling med bl a Einar Jolin!

Hotel Diplomat är ett privatägt hotell i en av de vackraste fastigheterna på Strandvägen granne med Svenskt Tenn. Under helgerna kan du ibland få specialpriser. Bokar du rum med utsikt över vattnet så ser du skärgårdsbåtarna utanför fönstret…

Om du söker ett litet lyxhotell med hemma-känsla och få rum så finns det endast ett hotell som levererar detta i Skandinavien (The Apartment i Köpenhamn får ursäkta) och det är Hotel Ett Hem. Jeanette Mix har tillsammans med brittiska inredningsgurun Ilse Crawford designat detta lilla lyxhotell som är populärt även när världsstjärnor kommer till Sverige…

Restauranger
För dig som vill uppleva vackra restaurang-miljöer kommer här mina bästa tips;
Luzette på T-centralen, samma ägare som till Riche, Sturehof, Teatergrillen mm. Inredd av Jonas Bohlin i en kulturmärkt lokal från 1871.

Operabaren. Nära nog originalinredning. Ta en lunch på bakfickan där det serveras klassiska rätter!

Berns Asiatiska. Boka bord innan! Här serveras lunch på vardagar där man kan köpa till dessertbuffe, skapad av ett antal konditorer på restaurangen, för endast 70 kronor. Hit går jag två gånger per år. Varsin gång med mina döttrar. Och kristallkronan inne i salongen är helt gigantisk…

Mathias Dahlgren på Grand hotel. Här finns en vegetarisk del “Rutabaga” och “Matbaren”. Bland det lyxigaste du kan äta i Stockholm i en inredning skapad av Ilse Crawford.

Till sist – Klicka in på Adam/Albin. Mitt inne i stan finns deras nyare restaurang – Misshuasshu, inne i den okända Birger Jarlspassagen och där finns en liten pärla till restaurang om du gillar japansk mat blandad med svensk.

Fler tips finns om du söker på “Snabbmat Stockholm” där jag listat hälsosammare snabbmatsställen i Stockholms innerstad…

Fika?
Det finns få bra caféer i stan som bakar själva. Lita på mig – Jag har testat många… På K-märkt i Garnisonen huserar Daniel Roos som skapar Nobel-desserterna… Han har även filialer runtom i stan. Bland annat på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan.

Valhallabageriet delar titeln stans bästa kardemummabullar med ovanstående. Tösse-bageriet är ett klassiskt konditori med några få bord (och keramiska plattor på väggarna från systrarna Jobs!).

Gunnarssons på Götgatan är ett annat klassiskt konditori som bakar allting själva. Här är inredningen i ”retro-stil”. Brunkebergsbageriet finns på två ställen i stan och har både sallader, bröd och bakverk.

Museum
Här kommer en hel lista dit jag gärna återvänder;

Möbeldesignmuseum. Ett privat museum som samlar det bästa som ska sparas till eftervärlden skapat av paret Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow som jag intervjuat i Inredningspodden. Lyssna här! Har precis öppnat upp på helger! Ta buss 1 till Frihamnen eller promenera över Gärdet.

Artipelag. Baby-Björns grundare Björn Jakobson och hans fru Lillemor har skapat detta fantastiska konstmuseum utanför Stockholm där en stor utställning om Fornasetti pågår fram till den 26 januari. Beläget på Värmdö vid havet gör det här till en favorit där man gärna tillbringar en hel dag med att promenera ner till havet som ligger ett stenkast bort. På sommaren går det båt från Stockholm som du verkligen bör försöka åka en riktning om du kan! Mycket vackert ut genom stan… Annars går det gratis-buss från Centralen. Lyssna på när Björn berättar om hur det kom sig att de byggde ett konstmuseum helt på egen hand, när de fyllde 75 resp 74 år, i det här avsnittet av Inredningspodden.

Hallwylska palatset. Det här museet är numera gratis att besöka och det är ett måste att gå dit en kort stund om inte annat för att komma in i det som var det lyxigaste och modernaste hemmet som fanns i Sverige i början av 1900-talet. En samling av antikviteter från hela världen visas upp skapad av Wilhelmina von Hallwyl. Har teaterföreställningar för barn under loven och ordnar fina konserter. Som en oas på Hamngatan!

Nationalmuseum.
Har du inte besökt museet som öppnade åter förra året efter den mest omfattande renoveringar som gjorts på ett museum i Sverige så grattis! Du har ett fantastiskt besök som väntar! Titta på dokumentären som gjordes på SVT innan du kommer hit och lyssna på de formgivare som skapat de allmänna ytorna i restaurang och bar – konstnärlig ledare Matti Klenell, Carina Seth Andersson och Emma Olbers som skapat biblioteket. Alla berättar om sina upplevelser med att vara del av den här renoveringen i deras avsnitt i Inredningspodden. Ta hissen upp till översta plan och vandra nedåt och avsluta med att njuta av fika eller mat i de vackra restaurangdelarna.

Villa Akleja
Är ni en grupp på 20-45 personer som är intresserade av konst? Konstexperten Claes Moser (Lyssna mera på honom här!) och hans fru Sanna Evers (Lyssna på henne här) öppnar ibland upp sitt hem Villa Akleja för mindre grupper där de berättar historien om konstnären JAG Acke som skapade denna vackra fastighet i Vaxholm och som senare köptes av Börje Salming för att senare köpas av Claes och Sanna som samlat på Ackes konst sedan studietiden. Att få lyssna till detta par som guidar dig runt i konsthistorien och se detta färgstarka hem fyllt av konst är en upplevelse som du aldrig glömmer. Läs mera här.

Några andra pärlor i Stockholm; Waldemarsudde, Thielska galleriet (bra restaurang och fik!), Millesgården – Här finns även ”Annes hus” som inreddes av Josef Frank och Estrid Ericson och ritades av Carl Milles bror i början av 50-talet. Missa inte! (Bra restaurang i anslutning), Carl Eldhs ateljé, Skansens alla hus (öppna under högtider och sommar), Moderna Museet (bra restaurang och fik), Sven-Harrys konstmuseum.

Handla konst och inredning?
Det finns ett ovanligt stort utbud av inredningsaffärer i Stockholm! (Även om butiksdöden innebär att flera butiker fått slå igen). Här kommer en hel lista med ställen som jag gärna besöker;


Svenskt Tenn, Carl Malmsten, Galleri Sebastian Schildt ligger på rad alla tre. Dessa exklusiva butiker är alla tre unika i sitt slag eftersom de producerar inredning i Sverige (helt eller delvis) och mycket sevärda! Svenskt Tenn har dessutom oftast en utställning eller flera som är aktuella med nytänk och samarbeten med samtida designers. Även här finns ett poddavsnitt med Svenskt Tenns kreativa chef och marknadschef Thommy Bindefeldt där vi samtalar om bl a Estrid Ericson. Lyssna här!

Mitt i stan finns det lite dolda galleriet CFHILL på Västra Trädgårdsgatan 9 som har öppet fram till 17 på lördagar. Gysinge Byggnadsvård har en stor butik på Birger Jarlsgatan fyllt av byggnadsvård, Blås & Knåda (hantverk av hög klass), Carina Seth Andersson har en liten butik på söder, Myrorna har en stor butik bredvid Adolf Fredriks kyrka, Posh Living har ett stort utbud i alla prisnivåer och trevlig personal i Mood-gallerian. Nordiska Galleriet, tar in exklusiva internationella designvarumärken blandat med skandinaviska. Värt att besöka om inte annat för att få inspiration. I budget-sortimentet finns nyöppnade Søstrene Grenes stora butik på en tvärgata från Drottninggatan (en barn- och tonårsfavorit). En dansk konkurrent till Zara home och H&M home.

Nu väntar vi bara på att det ska öppna ett varuhus som blandar vintage med nytt i större omfattning!