Weekend med kryssning till Helsingfors

När 33 släktingar firar svärmor som fyller 70 år på kryssning till Finland då blir det både karaoke och en och annan drink.

MEN en heldag i Helsingfors också. Förra gången jag var i Helsingfors var i augusti då jag stannade en dag för ett möte i stan för att sedan fortsätta till Karelen. Nu gick vi den korta promenaden på 15 minuter in till stan från färjan där man passerar den lilla med fint belägna saluhallen vid vattnet.

Boende i Helsingfors

Ska man övernatta i staden finns anrika hotel Kämp som har en bar med kristallkronor och vacker originalinredning (som gör det värt det höga priset för en drink). Där kan man också beställa en klassisk Afternoon Tea.

Hotel Kämp.

I augusti hade jag möte på relativt nyöppnade Hotel St George som satsat mycket på konst bl a ett gigantiskt i entrén av kinesiska konstnären Ai Weiwei. Ta en kaffe i bageriet en trappa ner eller en lunch i deras “vardagsrum” om du inte bor kvar.

Snabbmat och fik

När man är ute med större sällskap så är snabbmat perfekt. Vi hittade Finlands hippaste hamburger-restaurang Friends & Brgrs på Mikaelsgatan 8 som t om bakade sitt eget bröd. Jo jo. Därför tog det också lång tid… Men det var värt det. Missa inte deras Halloumi Fries. Fazer har flera caféer i stan. Besök det stora konditoriet och ät Sachertårtan.

Design- och inredning i Helsingfors

Har man en dag i stan så hinner man knappt med ett besök i Alvar Aaltos hem tyvärr. Men man hinner besöka Designmuseet och konstmuseet Ateneum. För dig som vill handla finsk design och inredning finns två stopp som är obligatoriska – Artek och Marimekko. Artek grundades av Alvar Aalto (som dog 1976) och i den stora flagship-butiken inrymd i en gammal bank i två våningar kan man gå länge. Här säljs klassiker som ritats av bl a Aalto och här kan man även köpa begagnade möbler. Japaner älskar den här butiken och beställer en hel del inredning som skeppas över havet…

Klassiker i Arteks butik. Foton: Johanna Hulander, Joel home.

Att åka på kryssning med stora barn är perfekt! (När de inte inleder med att tappa bort telefonen…). Att åka med småbarn – Undvik. I alla fall i vårt fall 😉