Weekendtips i Köpenhamn för dig som gillar inredning

Köpenhamn är som en godispåse för oss med inredningsintresse. Ni vet ju att jag själv älskar staden och faktiskt skulle kunna tänka mig att bo där en tid. Senaste besöket var i juli med släkten. Vad som gör denna stad annorlunda från Sverige? Det finns en internationell självsäker känsla. Man vågar gå sin egen väg lite mera än i Sverige och det känns inspirerande. Här kommer mina weekendtips för dig som planerar att åka dit under höst eller vinter;

Jag bor oftast här med familjen när jag är i Köpenhamn, nära Nyhavn och Amelienborg. Hotellet med bästa läget i stan med den här utsikten (nedan), trevlig personal och hyfsade priser.


Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Ett stenkast från stans bästa glassaffär där man kan få sin glass med “goff” (skumbollsfyllning alltså)… – Våffelbagaren i Nyhavn. Populärt året om!

Och ett kvarter från Sticks n’ sushi, restaurangen som är populär för allt från par till barnfamiljer.


Vill man däremot bo på ett litet och intimt hotell med lyxinredning så har hotel Sanders precis i dagarna öppnat i en nyrenoverad sekelskiftesfastighet. Visserligen inte med någon utsikt över havet, på en sidogata bredvid Operan, men med en inredning som är extremt genomtänkt. Här finns en mysig bar och en liten restaurang. Här bor man helst utan barn… När jag besöker hotellet är det som att komma in i en annan värld med tänd brasa, exklusiv doft som slår emot dig, tonad belysning. Bäst i lyxklassen när det gäller inredning! Allt är vackert men personalen känns något stel och snorkig. 


Foto: Hotel Sanders. 

För dig som vill se nyheter före de kommer till Sverige (tyvärr försenat pga branden i deras lokal i Stockholm) är ett besök på H&M:s nysatsning Arket ett måste. Mode för dam/herr/barn i en avskalad stil som en blandning mellan Totême och &Other stories med priser i mellanklass. Inredningen som säljs är stilren och det finns guldkorn att hitta. Kläderna imponerar mera än inredningen på mig i dagsläget.

Ett av mina köp på Arket – en mysmössa i alpacka…


Man kan inte undgå ett besök på Gubi och deras flagship store. Alltid vackert, alltid inspiration!


Foto: Johanna Hulander, Joel home. 

Stilleben är numera en institution som svenskar med det minsta inredningsintresse besöker. 


Nu har de öppnat ytterligare en butik vid Norreport där man kan se deras nya satsning – kök! I samarbete med en arkitektfirma tillverkas köken i klassisk stil.


När man ändå är vid Norreport så missa inte Torvehallerne. Här finns massor av god mat för alla smaker. Vi hittar både vegetariskt, sushi och de godaste chockladcroissanter jag ätit inne i hallerne.


Mette Hay, en av grundarna till HAY har tillsammans med en dansk kock också satsat på kök. De har skapat “HAY kitchen market”, en kökskollektion som satsar på hållbarhet, funktionalitet och design. Och visst är det coolt att de har en egen köksavdelning på Europas mest kända “lyxinredningsaffär” Merci?


Julstämning? Jo, det finns hos Illums Bolighus på Strøget på tre våningar. När man är klar där kan man behöva sätta sig på det lite undangömda caféet som finns i anslutning till Royal Copenhagen i huset bredvid, Royal Smushi Cafe


Foton utan annan angivelse: Johanna Hulander, Joel home. 

Andra tips för inredningsnördar: 

Shop Dora! Fin och rolig blandning av vintage och nya trendiga varumärken. Hela området är inspirerande småbutiker med annorlunda sortiment du inte sett i Sverige. Skippa Strøget om du varit där innan och ta dig hit istället! 


Foto: Shop Dora.

Design museum. Här finns alla danska designklassiker. En hiss (utan barn…). 

The Apartment. Var först med att skapa vintagebutik i en vanlig lägenhet. Innan Artilleriet osv. Underbar blandning. Här kan det vara Jobs-tryck blandat med italienska mässingslampor och danska klassiker. Kolla öppettiderna innan du går dit! 

Och slippa Atelier Septembre för att äta deras omtalade avokadomacka. Ta bussen till Torvehallerne istället! 😉 

Ha en bra dag! Imorgon bitti kommer nytt avsnitt av Trendpodden