William Morris – The true story

Liksom många andra svenskar är jag mycket förtjust i William Morris mönster skapade under senare delen av 1800-talet. Och man kan knappt tro att det är sant, men den svenska marknaden köper idag mest i hela världen av Morris-tapeter följt av Japan! Kan vi tro att det blir besöksrekord för denna utställningen?…

På lördag öppnar utställningen om William Morris på Millesgården. Denna multitalang som var med och grundade Arts and Crafts-rörelsen i England med ett brinnande intresse för hantverk och socialism. Och med en ambition att göra inredningen tillgänglig för den stora massan. Tyvärr blev det inte så då den handtillverkade inredningen blev för dyr och det häftiga och säkerligen färgglada showroomet på Oxford street istället blev ett inneställe för överklassen att shoppa inredning på.

Det är en bred utställning där man täcker in alla delar som mångkonstnären Morris tog sig an under sitt drygt 60-åriga liv. Allt från att väva (han ställde vävstolen bredvid sängen så att han snabbt skulle kunna sätta sig upp och börja väva när han vaknade…) till att designa all inredning man kan tänka sig och skriva en mängd böcker och dikter. William Morris föddes in i överklassen och blev tidigt placerad på internatskola där han målade sig igenom skolan. För er som har barn finns en fantastiskt vacker barnbok, som jag skrivit om tidigare, som med bilder inspirerade av Morris beskriver hans barndom i sagoversion.

Barnboken om William Morris. Köp! Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Hans mönster har varit moderna och omoderna i perioder. När delar av Rolling Stones klädde sig i kostymer av Morris-tyg i slutet av 60-talet tog populariteten fart igen. Om några veckor (nästan på Morris dödsdag 3 oktober) släpper H&M en kollektion med Morris-mönster.

Foto: H&M.

Hade varit snyggt om H&M synkat lanseringen med Millesgårdens utställning för att också skänka lite uppmärksamhet till ett av Sveriges vackraste museum men men…

En av Sveriges bästa stylister Cilla Ramnek har inför utställningen stylat Annes hus med Morris-textilier. En härlig mönstermix där annars inredningen är signerad Estrid Ericson och Svenskt Tenn.

Foto: Johanna Hulander, Joel home.

Avsluta ett sådant här besök gör man ju bäst så här. Med British Afternoon Tea.

Foto: Johanna Hulander, Joel home.